Връзки за достъпност

Извънредни новини

България започва да внася природен газ от САЩ


Танкер за втечнен природен газ
Танкер за втечнен природен газ

На гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуса е пристигнал първият танкер с 90 млн. куб. метра американски втечнен газ за България. Това съобщи на пресконференция в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. Тя поясни, че разтоварването ще започне от 1 юни.

Доставчик на суровината е холандската компания „Колмар“, която бе сред участниците в първия организиран от „Булгаргаз“ търг за алтернативни на руския доставчик „Газпром“ доставки на природен газ. Той беше спечелен от гръцката ДЕПА. От „Колмар“ обаче са предложили по-късно на „Булгаргаз“ да купи други количества на по-ниски от на ДЕПА цени и това било прието от газовата компания.

„Тези 90 млн. куб. метра газ, са произведени от американската компания „Чениър” и са по договор за внос за второто тримесечие на годината. През третото тримесечие фирмата Колмар ще достави приблизително 50 млн. куб. метра втечнен природен газ, произведени от „Бритиш Петролиум”, обясни в петък Петкова.

Тя не уточни каква е цената на газа, който се внася от „Колмар“, но заяви, че тя е по-ниска от тази на „Газпром“. Тя определи вноса на втечнен газ от САЩ, а по-късно и от Великобритания, като сериозна крачка напред към либерализацията на пазара на природен газ в България.

„Следим внимателно динамиката на пазара на природен газ и установихме, че можем да внесем по-евтин газ от руския“, каза Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“. „Проведохме открит и прозрачен търг, съобразен с техническите ни възможности за внос. Получихме три оферти, и трите с по-ниска цена от сега купуваните. Чрез тях осигурихме приблизително 144 млн. куб. метра, които сега се нагнетяват в хранилището в Чирен. От новата доставна цена българският потребител ще усети през следващата зима“, каза Павлов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG