Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълен загубеняк". Тръмп отвърна на кмета на Лондон и започна визита във Великобритания


Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп пристигнаха в Лондон
Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп пристигнаха в Лондон

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Обединеното кралство за тридневно държавно посещение. Още преди самолетът му да кацне в Лондон обаче той нападна кмета на британската столица Садик Кан. В Туитър президентът каза, че "кметът на Лондон върши ужасна работа, беше груб към президента на САЩ, който е най-важният съюзник на Обединеното кралство. Той е пълен загубеняк, който трябва да се фокусира върху престъпленията в Лондон, а не върху мен". Туитовете на Тръмп са в отговор на коментар, направен от Кан в неделя, в който той призовава да не се опъва червения килим за президента на САЩ.

В трите дни на визитата си държавният глава първо ще има срещи с кралското семейство и политическата класа в понеделник и вторник, а в сряда ще се отправи на среща с премиера на Ирландия Лео Варадкар.

Визитата на държавния глава идва след като негово интервю на тема Брекзит и бъдещето на Обединеното кралство предизвика силен отзвук и някои крайни реакции. Пред британския „Sunday Times“ Тръмп призова Великобритания да не плаща 39-те млрд. паунда за раздялата си с ЕС и да напусне без сделка, ако не получи каквото иска.

Той също така открои Борис Джонсън като най-подходящ кандидат за следващ министър-председател на страната, заедно с бившия министър за Брекзит Доминик Рааб и министъра на вътрешните работи Саджид Джавид. Американският президент също така посъветва властите в Лондон да включат в преговорите по развода с ЕС един от инициаторите на референдума за напускане на ЕС и председател на партия Брекзит, която спечели изборите за Европейски парламент, Найджъл Фараж.

Интервюто на Тръмп предизвика острата реакция на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, който определи думите на президента като „вмешателство в политиката на Великобритания“.

В същото време министър-председателят в оставка Тереза Мей заяви, че очаква с нетърпение визитата на американския държавен глава. Според нея визитата на Тръмп ще бъде възможност за укрепване на тясното партньорство между Обединеното кралство и САЩ за в бъдеще. Точно тази тема се очаква да бъде ключова при посещението на президента. Преди отпътуването си от Вашингтон Тръмп за пореден път повтори пред медиите за възможността за сключване на „голяма сделка“ след като Великобритания напусне ЕС. Ройтерс коменира, че двете държави са радетели на идеята за свободна търговия на световните пазари.

Друга тема, по която Тръмп и британското правителство ще преговарят е свързана с дейността на китайския комуникационен гигант Huawei, който продължава да бъде от големите доставчици на мобилни технологии в страната. Американското правителство води тежки битки с китайската компания от началото на годината и отправи предупреждения за потенциални пробиви на сигурността в държави, в които компанията оперира.

Планирани са протести срещу президента на САЩ в няколко големи града във Великобритания, сред коита са Лондон, Бирмингам и Манчестър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG