Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп предложи търговска сделка на Великобритания след Брекзит


Доналд Тръмп и Тереза Мей
Доналд Тръмп и Тереза Мей

Великобритания ще може да сключи широкообхватно търговско споразумение със САЩ след като напусне Европейския съюз. Това заяви американският президент Доналд Тръмп във втория ден от посещението си в Лондон.

„Мисля, че ще сключим много голяма търговска сделка, която ще бъде справедлива, а това е нещо, което и двете страни искат“, заяви той по време на среща с бизнес лидери, организирана от премиера на Великобритания Тереза Мей. „Ние сме най-големият ви партньор. Мисля, че сега се отваря чудесна възможност да надградим отношенията си.“

Докато е член на ЕС, Великобритания не може да сключва отделни търговски споразумения с трети страни. Търговският спор между САЩ и Съюза продължава вече повече от година. Вашингтон увеличи вносните мита върху стомана и алуминий от ЕС с аргумента, че политиката на блока да субсидира големите компании води до нелоялна конкуренция.

Мей заяви, че Лондон и Вашингтон трябва да работят заедно за свободна, честна и отворена търговия.

Тръмп благодари на Мей за „чудесната ѝ работа“ и заяви, че би искал тя да не се оттегля от политиката. Тя ще подаде оставка като министър-председател и ще се оттегли от лидерската позиция в Консервативната партия в петък, но ще остане на поста си докато бъде избран неин приемник.

Преди да пристигне в Обединеното кролство американският държавен глава изрази подкрепа за подкрепящите Брекзит членове на консерваторите като Борис Джонсън, както и за евроскептикът Найджъл Фараж. Тръмп заяви, че Великобритания трябва да излезе от ЕС на 31 октомври със или без сделка.

В края на втория ден от посещението на Тръмп в Лондон срещу него ще се проведе протест. Очаква се той да е сред най-големите демонстрации срещу чуждестранен лидер във Великобритания. На събитието ще присъства и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG