Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна ще преговаря с Русия за източните територии, но НАТО и ЕС остават приоритет


Володимир Зеленски и Йенс Столтенберг се срещнаха в Брюксел

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да преговаря с Русия за възстановяване на мира в Източна Украйна. Стратегическият приоритет на Киев остава бъдещото членство на страната в ЕС и НАТО, каза още Зеленски по време на срещата си с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Зеленски избра Брюксел за първото си задгранично посещение като държавен глава на Украйна. Според анализаточи това цели да покаже ориентацията на външната политика на новия президент.

„Готови сме да проведем преговори с Русия и да спазваме споразуменията от Минск. Но на първо място ние трябва да можем да се защитаваме, да станем по-силни в икономическо, политическо и военно отношение“, заяви Зеленски на пресконференция.

При боевете между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна са загинали около 13 хил. души от 2014 г. Договорите от Минск уреждаха прекратяване на бойните действия, но не се спазват.

„Стратегическият курс на Украйна остава насочен към пълноправно членство в ЕС и НАТО“, допълни Зеленски. Москва остро се противопоставя на евентуалното членство на страната в организациите.

Столтенберг от своя страна потвърди ангажимента на алианса към териториалната цялост на Украйна: „Съюзниците няма да принаят незаконното анексиране на п-в Крим от Русия.“ Той призова Украйна да се бори ефективно с корупцията и да работи за възстановяване на върховенството на закона.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG