Връзки за достъпност

Извънредни новини

Часове на опашка за бензин, глад и несигурност. Как живее Джоанна от Венецуела


Стотици шофьори в някои части на страната от седмици се редят по опашки в очакване на цистерна
Стотици шофьори в някои части на страната от седмици се редят по опашки в очакване на цистерна

Да се редиш 7 часа на опашка, за да заредиш гориво без гаранции, че когато дойде твоят ред, ще извадиш късмет. Историята на Джоанна Матеус нямаше да звучи толкова странно, ако не се случваше в страната, която притежава около 20% от световните петролни залежи.

Във Венецуела вече всичко е възможно и ситуацията става все по-зле с всеки изминал ден

“Във Венецуела вече всичко е възможно и ситуацията става все по-зле с всеки изминал ден”, разказва пред Свободна Европа Матеус.

През последните седмици един от най-големите износители на петрол не може да задоволи нуждите на собствените си граждани. Въпреки че цените на горивата остават сред най-ниските в света, кризата вече е налице и Държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) не може да поддържа производството.

Наред с това в края на април САЩ наложиха ембарго върху венецуелския петрол. То забранява на всяка американска компания да купува от Петролеос де Венесуела или филиалите ѝ и на всяка чуждестранна компания да използва американската банкова система при сделки по закупуването на венецуелско черно злато.

Това още повече засилва проблема с доставките на храна, а Венецуела няма добре изградена железопътна мрежа, която да се използва като алтернатива.

“В момента имам достъп до продукти благодарение на работата си и помагам на семейството си. Баща ми работи, брат ми също, но доходът им не е достатъчен, за да покриват нуждите си.”

Братът на Джоанна работи на свободна практика на няколко места. Това е начинът да получава заплатата си в американски долари. Но на черния пазар.

Венецуела приключи изминалата година с хиперинфлация от над 1 млн. процента. Латиноамериканската страна е на върха на класацията в Индекса на бедност за 2019 г.

Храна - само срещу долари или друга валута

Джоанна Матеус споделя, че в момента трябва да имаш американски долари или друга валута, за да можеш да си купиш нещо от магазина: “Всеки се опитва да намери начин да оцелее по един или друг начин. Някои напускат страната, а тази тенденция е още по-видима през последните години”.

Джоанна Матеус
Джоанна Матеус

​Приблизително 9% от населението или около 3 милиона души са напуснали страната през последните четири години, сочат данните на ООН. Около 400 000 са потърсили политическо убежище в съседни страни, защото са били преследвани от властите. Тази картина е описана като най-голямото преселение на хора в историята на Латинска Америка.

Никой не иска да дава поводи за протести в столицата

За момента Джоанна Матеус смята да остане в столицата Каракас, където достъпът до храна, гориво и медицински услуги не е толкова труден, колкото на други места. “Никой не иска да дава поводи за протести в столицата заради липсата на основни продукти”, казва тя.

Това интервю щеше да се осъществи много по-трудно в началото на годината, защото Венецуела беше в постоянен режим на тока, а връзка чрез интернет и телефон имаше само за кратки периоди в денонощието.

“През първите три месеца от годината икономическата криза се задълбочи с още по-бързи темпове. Имаше случаи, в които три дни нямаше ток навсякъде в страната. В Каракас сега имаме по-малко проблеми с тока.”

Много хора умират, защото нямат достъп до здравни грижи

Здравеопазването в страната също е в колапс. Държавните болници не разполагат с достатъчно консумативи, а лекарствата свършват бързо, разказва Джоанна: “Много хора умират, защото нямат достъп до здравни грижи. Не всеки може да си позволи частна болница при сегашните цени.”

Медицински работници и притеснени граждани излязоха на протест, след като шест деца починаха за по-малко от месец в болница в Каракас.

Политическият конфликт задълбочава кризата

Кризата се засилва и заради политическия конфликт между Никлас Мадуро и провъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо, който е подкрепян от САЩ. През април лидерът на опозицията Гуайдо призова военните да го подкрепят и да гарантират "окончателното прекратяване на узурпацията" на Мадуро.

Повече от 20 години Венецуела се управлява от социалистическата партия (PSUV). През 1999 г. президент на страната стана Уго Чавес, а краят на неговото управление дойде със смъртта му през 2013 г.

След това Николас Мадуро спечели изборите с малка преднина пред опозицията. В годините на управление социалистите успяха да спечелят контрола над ключови институции, включително и над Върховния съд. През януари ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG