Връзки за достъпност

Извънредни новини

Литва призна за геноцид депортирането на кримските татари от СССР


Дете в традиционен за кримските татари костюм по време на деня за възпоменание на жертвите от депортирането.

Парламентът на Литва призна депортирането на кримските татари от властите в СССР през 1944 г. за геноцид. В резолюцията, приета с единодушие от депутатите, международната общост е призована да изрази солидарност с татарската общност и „да продължи да не признава незаконното анексиране на Крим“ от Русия през 2014 г.

Депортирането на всички кримски татари е наредено от Йосиф Сталин през май 1944 г. Малцинствената група е обвинена от властите на СССР в колаборационизъм с нацистка Германия.

Десетки хиляди хора губят живота си по време на депортирането и през първите месеци в Централна Азия, където са изпратени. Оцелели и техните наследници започват да се завръщат по родните си места едва в края на 80-те години, а много от тях откриват домовете си разграбени и разрушени.

Депортирането на кримските татари е признато от Украйна за геноцид през ноември 2015 г. През май 2019 г. парламентът в Латвия също прие подобна резолюция.

След анексирането на Крим през 2014 г. кримските татари съобщават, че са подложени на тормоз от руските власти, защото се обявяват против присъединяването на полуострова към Руската федерация.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG