Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите планират повторни глоби за санкционираните къщи за гости


Десислава Танева
Десислава Танева

Санкционираните къщи за гости, получили еврофинансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат глобени повторно, планират управляващите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева пред Нова телевизия в петък.

Както Свободна Европа писа, Върховният административен съд (ВАС) обяви в края на май методиката, по която са налагани въпросните санкции от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Причината бе, че въпросната методика е издадена от шефа на ДФЗ без той да е имал такива законови правомощия.

Решението на ВАС създаде предпоставка хората с наложени глоби за неизпълнени проекти да съдят държавата за обезщетения и в крайна сметка – санкциите да бъдат покрити от данъкоплатците.

Танева увери, че това няма да се случи, защото управляващите ще инициират промени, с които шефът на ДФ „Земеделие“ да получи законни правомощия да издаде нова методика за налагане на подобни глоби. След което установените вече нарушители да бъдат санкционирани повторно.

„Делегация за това, че изпълнителният директор може да определи правила, с които да определи размера на тези санкции, просто актът ще бъде издаден наново, не старите”, обясни земеделският министър.

Тя обаче не коментира дали повторно наложените глоби биха издържали в съда при положение, че основен принцип в правото е, че за едно и също нарушение не може да се налага наказание повече от веднъж.

Десислава Танева пое ръководния пост в земеделското министерство, след като предшественикът ѝ Румен Порожанов подаде оставка заради разкритията за масови нарушения при проектите за къщо за гости, финансирасни по ПРСР.

В момента все още тече мащабна прокурорска проверка ровокирана от публикации на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“ за къща за гости върху имот на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев край Сандански, която е построена с евросубсидия, но е използвана като частна вила.

Финансовата помощ от ЕС изисква поне 5 години след финансирането къщата да приема туристи и да поддържа персонал. Затова и Благоевградската окръжна прокуратура повдигна обвинение на Манолев за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, а самият той подаде оставка.

Впоследствие оставка подаде и министър Порожанов, който преди това беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г. Преди да сдаде министерския си пост той обяви в кра на април, че повече от половината от проверените към онзи момент 110 къщи за гости, построени с пари от еврофендове, са с установени нарушения. По думите му тогава в тази връзка са съставени актове за 10 млн. лв. От публично известната информация досега пък, ЕС е наложил санкции на България за 11 милиона евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG