Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Медии, които убиват. И Горбачов за Чернобил


Бившият президент на СССР Михаил Горбачов представя книгата си през 2017 г. в Москва.
Бившият президент на СССР Михаил Горбачов представя книгата си през 2017 г. в Москва.

Добро утро!

Ето най-важното, което си струва да знаете до този момент:

  • Проверка на две неетични медии
  • F-16
  • Конкурсът за БНТ

Агенцията за закрила на детето започна проверка на медиите, които разпространиха личните данни и дори снимки на пловдивския ученик, вербуван от ИДИЛ. Младежът е непълнолетен и неговата идентичност не подлежи на огласяване. Срещу това неетично поведения протестираха по-рано пловдивски журналисти, както и Асоциацията на европейските журналисти.

Изтребители, българското гражданство, „Джи Пи Груп“

България още не е договорила сделката със САЩ за изтребителите F-16, но ще се опита да постигне най-добрите условия. „Пазарим се“, каза премиерът Борисов.

Бившият директор на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев ще бъде освободен от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лева. Той беше арестуван през октомври 2018 и обвинен в това, че е издавал фалшиви удостоверения за български произход, които са нужни за придобиване на българско гражданство по облекчена процедура.

Къци Вапцаров отпадна от конкурса за генерален директор на БНТ. Причината: той е собственик и управител на няколко дружества, а законът не допуска това. Остават 7 кандидати, сред които са Емил Кошлуков и Сашо Диков. Изборът е на 5 юли.

„Джи Пи Груп“ отхвърли вината за лошия ремонт на улица „Граф Игнатиев“ в София. Компанията твърди, че ако има дефекти, те се дължат на проекта, а не на изпълнението. Тя оспорва и наложената от общината глоба от 280 000 лева.

И няколко препоръки

Михаил Горбачов коментира Чернобил пред „Новая газета“, статията е препечатана в „Офнюз“. Бившият президент на СССР казва, че в първите часове той не е знаел, че катастрофата е от световен мащаб.

Партиите в големите европейски демокрации се финансират от държавата. Има и разлики, разбира се. За тях пише тук Елица Симеонова.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG