Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нова телевизия без водещи журналисти, БНТ на червено


Добро утро!

Ето най-важното, което си струва да знаете до този момент:

  • Нова телевизия освободи Генка Шикерова и Миролюба Бенатова
  • Съиздател на „Капитал“ и „Дневник“ беше обискиран

Нова телевизия освободи две от водещите си разследващи журналистки – Генка Шикерова и Миролюба Бенатова. Двете са носителки на многобройни награди за постижения в професията. Сътресенията в Нова телевизия само се усилват, откакто медията беше купена от братя Домусчиеви. До този момент са напуснали множество журналисти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова. Само преди дни беше уволнен Христо Христов от Нетинфо, който беше говорил за цензура. Накратко, ще се разделим и със 111-ото място в класацията за свобода на словото. Има ли разумен човек, който да се върже на твърдението, че тези уволнения са реформа, а не цензура?

В сряда бяха претърсени офиси на бизнесмена Иво Прокопиев. Повод е новото дело, образувано срещу Прокопиев – за пране на пари, извършено около продажбата на „Каолин“. Прокопиев е съиздател на „Дневник“ и „Капитал“. 111-о място – друг път. Доста по-назад.

БНТ е в практически фалит, а ситуацията е критична, заяви и.д. генерален директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. По думите му реалните задължения на БНТ са 37 милиона лева, от които 30 млн. са за сключени договори за спортни предавания.

Партийните субсидии, СРС, медийната етика

Законопроектът за намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев беше подкрепен от ГЕРБ, „Воля“ и „Обединени патриоти“ и в сряда мина на първо четене. Помните откъде тръгна всичко – от твърдението на „Шоуто на Слави“, потвърдено по-късно и от прокуратурата, според което през 2018 г. партиите са взимали по повече пари, отколоко са им се полагали. После ГЕРБ заговори за проблеми с надвзетите субсидии в последните три години. Но Полина Паунова също провери и установи, че всичко описано е факт още от 2001 г.

Използването на специални разузнавателни средства е нараснало през 2018 г., а отказите са намалели. Информацията е от годишния доклад на националното бюро за контрол на СРС, приет от парламента. Накратко, подслушва се повече.

Премиерът благодари на медиите, които не са публикували лични данни за пловдивския ученик, вербуван от ИДИЛ. Това стана след като се намериха издания, съобщили информация за непълнолетното момче в най-малки подробности.

И само една препоръка

Свободна Европа официално откри софийското си бюро. „Тук сме, за да надградим това, което са постигнали свободните медии и да си партнираме с тях“, каза при откриването в София главният редактор и вицепрезидент на медията Ненад Пейич.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG