Връзки за достъпност

Извънредни новини

Законът като бухалка: Как журналисти в Русия се оказват с обвинения за наркотици


Една от акциите в подкрепа на Мартин Кочесоко. Призивът към полицията гласи: "Не разпространявайте наркотици сред гражданите".
Една от акциите в подкрепа на Мартин Кочесоко. Призивът към полицията гласи: "Не разпространявайте наркотици сред гражданите".

Делото за разпространение на наркотици срещу руския разследващ журналист Иван Голунов беше прекратено и полицията призна, че няма доказателства срещу него. Този изход обаче e изключение на фона на останалите дела по печално известния член 228 от руския Наказателен кодекс, който забранява „производството, придобиването, съхраняването, транспортирането, изпращането или продажбата на наркотични вещества и психотропни субстанции“.

Всяка година на над 100 хил. руски граждани са повдигани обвинения по този законов текст, определян от активисти като любимо оръжие на властите във войната срещу политически противници, активисти или неудобни журналисти.

В много от тези случаи се откриват нарушения на разследващите или има индикации, че наркотиците са подхвърлени от проверяващите полицаи. Това обаче рядко спира съдиите да признаят заподозрените за виновни и да ги пратят зад решетките за дълго.

Ето някои от най-известните дела по член 228, които породиха съмнения през последните години:

Мартин Кочесоко

Кочесоко е водач на неправитествена организация в република Кабардино-Балкария. Той е остър критик на руските закони за изучаване на майчин език в училище и сред участниците в Демократичния конгрес на народите в Русия.

На 8 юни 2019 г. Кочесоко е арестуван по подозрение за притежание на наркотици. Той и негов приятел са спрени от полицаи докато пътуват към езеро, за да ловят риба. При претърсването на колата служителите на реда са открили наркотици, твърди държавното обвинение. Приятелят на Кочесоко е освободен, но активистът е отведен в арест в Налчик.

Колегите на активиста смятат, че властите му оказват натиск и го държат в изолация, за да направи самопризнания. Над 2000 души са подписали петиция с искане за освобождаването на Кочесоко към главния прокурор на републиката.

Оюб Титиев

Титиев е директор клона на Центъра на човешки права „Мемориал“ в Грозни, Чечения. Организацията е един от малкото останали независими защитници на човешките права в републиката, управлявана от Рамзан Кадиров. Повечето правозащитни организации са принудени да се преместят след началото на управлението на Кадиров.

През януари 2018 г. полицията спира и претърсва колата на Титиев докато той се прибира вкъщи от работа. По думите на служителите на реда под предната седалка на колата му е намерена марихуана.

Адвокатите на правозащитника твърдят, че при ареста му и претърсването на колата са извършени редица нарушения от служителите на реда. Властите обаче отказват да им предоставят възможност да прегледат видеозаписи от претърсването и клиповете от първите разпити на Титиев. Правозащитникът твърди, че полицията е подхвърлила наркотиците и не се признава за виновен. Проверка на твърденията му така и не е направена.

През март тази година 61-годишният Титиев е признат за виновен и осъден на четири години трудова колония и то след като е прекарал 16 месеца в ареста в очакване делото му да започне. На 10 юни, три месеца след като започва да тече присъдата му, властите обявяват, че Титиев ще бъде освободен предсрочно около 20 юни. Така той е лишен от свобода за 20 месеца.

Николай Ярст

Николай Ярст е журналист в Руската обществена телевизия в Сочи. През 2013 г., докато репортерът работи по разследване за престъпна мрежа за трафик на деца, в която са замесени служители на общината, магистрати и полицаи, колата му е претърсена и в нея са открити наркотици. Полицията твърди, че в задния джоб на Ярст също е имало следи от наркотици, но те са унищожени при взимането на пробите.

Повдигнати са му обвинения и той е оставен за 10 месеца под домашен арест. Малко преди процеса срещу него да започне, обвиненията са свалени и Ярст е освободен. Според журналиста причината е, че властите са искали да избегнат каквито и да е скандали покрай зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Година по-късно той е информиран, че делото срещу него е възобновено. Тогава той търси политическо убежище в САЩ.

Сергей Резников

Резников е член на Руската Комунистическа партия и на регионалната избирателна комисия в един от районите на Москва. Като такъв, той се противопоставя активно на изборните манипулации. През 2011 г. той разкрива случай на контролирано гласуване на големи групи хора и отчасти благодарение на неговите усилия Изборният кодекс е променен през 2013 г.

Резников е задържан през 2017 г. на излизане от магазин, където е заедно с внучката си. Според полицията у него са открити 8 грама кокаин. Според служителите на реда той е изнудвал хора като е крадял регистрационните номера на колите им и е искал пари, за да им ги върне. Те твърдят, че той е оставял телефонен номер върху засегнатите коли. Адвокатите на Резников от своя страна твърдят, че този телефонен номер е регистриран няколко дни преди ареста на активиста. Той е осъден на три години затвор.

Таисия Осипова

Осипова е активист от движението „Другата Русия“ в Смоленск. Била е член на опозиционната радикална Национална болшевишка партия на Едуард Лимонов. През 2010 г. при обиск на дома ѝ служители на реда съобщават, че са открили хероин. Повдигнато ѝ е обвинение, базирано на показанията на анонимен свидетел, който твърди, че е купил наркотици от нея. Властите казват, че свидетелят е в руската програма за защита на свидетелите и затова защитата не може да го разпита.

Обискът на дома на Осипова става точно когато съпругът ѝ, също активист на „Другата Русия“, подготвя необходимите документи за регистрация на движението като политическа партия. Правозащитници, включително организацията „Мемориал“, твърдят, че над Осипова е оказван натиск да даде показания срещу съпруга си. През 2012 г. тя е осъдена на осем години затвор. Освободена е предсрочно през 2017 г.

Жалауди Гериев

Гериев работи като журналист за сайта „Кавказки възел“, базиран в Чечения. През 2016 г. той е отвлечен от местните сили за сигурност докато пътува към летището. Въоръжени мъже го издърпват от автобуса и го отвеждат в близката гора, където по думите му го измъчват. Междувременно раницата му е отнета, а пристигналите на място полицаи твърдят, че са открили марихуана в нея.

Гериев твърди, че в полицейския участък е принуден да подпише самопризнания, че е отглеждал и продавал марихуана. Колегите му смятат обвивенията срещу него за нагласени, а доказателствата за изфабрикувани. Той лежи в затвора три години. Освободен е през април.

Михаил Савостин

Савостин е опозиционен активист и лидер на Асамблеята на народите на Кавказ. Той организира кампания срещу проекта на правителството да въведе тол такси за товарни автомобили, а през 2012 г. започна гладна стачка с искане за оставката на Владимир Путин.

През април 2018 г. той тръгва с колата си за Вилнюс, Литва, където да присъства на форум на фондацията "Свободна Русия". Недалеч от дома си е спрян от полиция, а при претърсването на колата му са открити над 11 грама марихуана, твърдят властите.

Самият Савостин твърди, че е нападнат от маскирани мъже преди да тръгне за Вилнюс, ръцете му са вързани, а нападателите са сложили нещо в джоба му. От задържането си той е в ареста и чака да започне делото срещу него.

Руслан Кутаев

Кутаев е арестуван за притежание на хероин малко след като критикува чеченския лидер Рамзан Кадиров по преме на конференция през 2014 г. Активистът казва, че е отвлечен в Грозни дни след конференцията, бил е бит и измъчван. Според него тогава са му подхвърлени наркотиците, открити часове по-късно от полицаите. Кутаев е осъден на четири години затвор.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG