Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Байтошовска сценка". Коментарите за "некрасивата постъпка" на Корнелия Нинова


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Ход, който никак не е елегантен и дори „човешки некрасив“. Пирует, който стеснява електоралната маса на БСП или просто „байтошовска сценка“, която ще затвори пътя на социлистите за промяна. Такава е оценката на експерти, до които се допита Свободна Европа по повод решението на лидера на левицата Корнелия Нинова да се откаже от подадената оставка пред конгреса на формацията в неделя.

„С хода си Нинова затвори дебата в БСП. Защото с нейната оставка все пак в БСП имаше дебат дали партията трябва да върви в тази консервативна популистка посока. С оттеглянето на оставката обаче този разговор е затворен, за съжаление до следващите избори и дори в по-дългосрочен план“, коментира пред Свободна Европа политологът Даниел Смилов.

Според него отначало е имало доста силен натиск върху Нинова да подаде оставка. „И е нормално – при загуба на избори, които изглеждат спечелени, е редно лидерът да даде оставка“, обяснява Смилов. По думите му едва впоследствие тя е преценила, че конгресът ще я отстрани, което в известна степен, дори после да остане на поста, ще отслаби контрола на Нинова върху БСП.

"Ще се задълбочи национал-популизмът"

„Това, което стори, никак не е елегантно. Повдига много въпроси и стана повод за насмешка в много от коментарите по този повод“, допълни политологът.

„Този ход има своята репутационна цена за нея. Тя е преценила, че е по-добре да изконсумира репутационната щета, отколкото да тръгне на избори вътре в партията“, коментира Смилов.

„Каквито и процедурни хватки да направи - има си доста привърженици, това се видя, защото самият конгрес я подкрепи. Но това е лошата новина в дългосрочен план. Защото линията Нинова е това, което можем да наречем национал-популизъм“, каза Смилов.

„Тя се опитва да го нарече консервативен социализъм, но в крайна сметка виждаме, че тя върви в Орбанова посока, но с български привкус. Българският привкус е доста силно изразена русофилска позиция“, допълва още политологът.

"Сталинистка сценка със страстите на племето"

Сходно е тълкуването и на политолога проф. Евгений Дайнов. По думите му Нинова е „спретнала байтошовска сценка“. За да се разбере защо обаче, той смята, че трябва да се започне от разликите между нея и лидера на ПЕС Сергей Станишев.

„Сергей Станишев е отгледан от тази партия. Той е от племето. Но в един момент му хареса да е западен човек, а тази партия в недрата си не е западна. Нинова пък не е от това племе, не го разбира докрай и затова се опитва да напипва най-базисните за това племе неща. Затова и в началото на своето лидерство тя отиде на гроба на Тодор Живков, започна да говори какво ни е отнела демокрацията. И всъщност самата Нинова се фашизира, за да се хареса на племето“, коментира той.

По думите му обаче напипвайки най-ниските базисни страсти и инстинкти на племето, Нинова сама отрязва периферния вот, който левицата би могла да обере.

С байтошовската сценка пък Нинова показала, че се е изплашила от „бароните“ в племето, които са силни.

„Тя смяташе, че има влияние в партията си като това на Бойко Борисов. Но после разбра, че не е чак така. Затова и прибегна до сталинисткия сценарий с многото трудови колективи, които я подкрепят. Тя ще се явява на местни избори с ядрото на БСП“, констатира Дайнов.

Според него в рамките на тактиката да се задържи начело на левицата Нинова е направила добър ход, който обаче е лош ако става дума за амбиция за печелене на избори.

"Човешки некрасиво, но политически смислено"

Според социолога Първан Симеонов пък стореното от лидера на БСП „човешки не е красиво, но пък е политически смислено".

„Анализът й е верен. За добро или за лошо БСП няма по-добър вариант от нея в този момент. Смятам, че нямаше нужда да подава оставка и след евроизборите. Истината е, че колкото и грешки да направи БСП в тази кампания, тя се представи не толкова лошо, а административният и други форми на вот, който мобилизира ГЕРБ, решиха изборите“.

„Нито човешки, нито имиджово обаче е добре да правиш така“, обясни Симеонов. Според него и в тази ситуация се проявява най-големият проблем на Нинова, че „тя предозира“.

„Обвиненията към нея в авторитаризъм са именно за това. Предозира и създава знамена. Това, което стори с вестник „Дума“, създаде знаме на опозицията; това, което направи със Сергей Станишев, също направи знаме“, смята Симеонов.

Според него самата Нинова разбира, че ходът с оттеглената й оставка няма да се приеме добре. „Днес тя призна, че в случая е постъпила различно от това, което каза, че възнамерява да стори. Но погледнато от гледна точка на политическите нрави в България – щом Борисов може да прави така, очевидно и другите ще го вършат“, смята той.

XS
SM
MD
LG