Връзки за достъпност

Извънредни новини

Едно от делата на "Артекс" срещу протестиращи се провали


Мариан Башур
Мариан Башур

Софийският градски съд прекрати делото на "Артекс" срещу Мариан Башур – един от организаторите на протестите против строежа на небостъргача “Златен век” в столичния кв. “Лозенец”. От електронната система на съда става ясно, че решението е взето на закрито заседание на 19 юни.

„Знаех каква ще бъде съдбата на делото, защото знам какво съм говорил и всичко, което съм казал, е истина. Ние, честно казано, никога не сме имали за цел да уронваме престижа на когото и да било“, коментира по телефона за Свободна Европа Башур.

Делото е прекратено два дни, след като съдът е поискал от „Артекс“ да уточнят в какво се състоят нанесените щети, за които компанията е завела делото.

“Повечето ни протести и питания бяха насочени предимно към институциите, не към „Артекс“, коментира Мариан Башур.

„Артекс“ има едноседмичен срок да обжалва решението на съда по делото срещу Башур. Процесът срещу Никола Вапцаров обаче продължава. При завеждането на иска той нарече случващото се „наказателна акция срещу гражданското общество“.

В началото на юни две от компаниите под шапката на “Артекс” предявиха пред Софийския градски съд (СГС) искове срещу двама от основните организатори на протестите против строежа на небостъргача в кв. “Лозенец” – Мариан Башур и Никола Вапцаров. От “Артекс” твърдят, че Вапцаров и Башур са накърнили репутацията на строителната фирма чрез множество свои медийни изявления. Строителната компания предяви иск солидарно по 100 000 лв. по всяко от двете производства.

Протестите в кв. “Лозенец” срещу строежа на небостъргача “Златен век” започнаха още през есента на 2017 г. В продължение на две години жители на квартала се опитваха да докажат, че при строителството са допуснати нарушения и че сградата не отговаря на изискванията за височина, заложени в устройствения план на района.

Случаят със „Златен век“ доби публичност след разкритията около апратментите, които представители на властта са си осигурявали от фирма „Артекс“ на цени много по-ниски от пазарните.

В момента строежът е спрян, въпреки че първаначално от ДНСК твърдяха, че документите на „Артекс“ за „Златен век“ са изрядни и, че това дали строителството му отговаря на закона, трябва да постанови съдът.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG