Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврохолд придоби българските компании на ЧЕЗ за 335 млн. евро


През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв.
През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв.

"Еврохолд България" АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България, съобщи официалният сайт на дружеството. Двете страни са подписали договор днес. "Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, се посочва в съобщението, пише БТА.

Еврохолд ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Компанията вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал, уточниха от дружеството.

Еврохолд вече е сформирала и консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на "ЧЕЗ България" в структурата на холдинга.

Допълнително компанията се е договорила висшият мениджмънт на "ЧЕЗ България ЕАД", в това число и изпълнителният директор на дружеството, да остане в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението.

Структурата на "ЧЕЗ Груп" в България включва електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България" АД, лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект" Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" и "ЧЕЗ България" ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната, пише в съобщението на сайта на "Еврохолд".

Компанията развива дейност в 10 страни в Европа в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв.

Еврохолд отправи оферта за придобиване на българския бизнес на ЧЕЗ в началото на април. Тогава цена не бе посочена. Другият основен кандидат беше индийската "Индия пауър". Две седмици след внасянето на офертата, Еврохолд бе избран за предпочитан купувач.

Преди повече от година ЧЕЗ също опита да продаде активите си в България. Българската компания „Инерком“ сключи договор за покупка на активите на ЧЕЗ в България през февруари 2018 г. за близо 360 млн. евро. Това предизвика остра реакция и съмнения около финансирането на компанията на Върбакова. Обсъжаше се и участие на държавата като купувач на част от активите на ЧЕЗ в България.

Сделката между електроразпределителното дружество и „Инерком“ не получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Фирмата обжалва пред съда, а делото предстои. КЗК отказа повторно да разглежда казуса, след като Върбакова излезе от част от фирмите си, свързани с производство на енергия, което бе един от аргументите за първия отказ на антимонополната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG