Връзки за достъпност

Извънредни новини

Офертата на САЩ за F-16 е 2,2 млрд лева, правителството пое нов дълг, за да финансира сделката


Изтребител F-16
Изтребител F-16

Стойността на предложението на САЩ за придобиване на осем изтребители F-16 Block 70 е 2,2 млрд. лева, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Тази сума подлежи на допълнително договаряне през следващите седмици. Тя надвишава с 400 млн. лева одобрения от парламента таван от 1,8 млрд. лева. В началото на 2019 г. депутатите разрешиха на правителството да преговаря за оферта, която да се отклонява от първоначално одобрените условия по инвестиционния разход за придобиване на нови изтребители.

При преговорите стана ясно, че българското правителство няма кредитна история във военните сделки със САЩ и няма как да получи преференциални условия за разсрочено плащане на самолетите. Затова цялата сума ще бъде платена наведнъж, каза финансовият министър Владислав Горанов.

За да компенсира тази разлика, Министерството на финансите пое нов вътрешен държавен дълг в размер на 300,6 млн. лева. . Става дума за две дългосрочни емисии - 10.5-годишни и 20- годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж съответно на 21.12.2029 г. и 21.06.2039 г.

„Целта на емитирането на този дълг е във връзка с евентуалното разплащане, при условие че има сделка за самолетите F-16. И, при условие че има сделка, ще бъдат предприети действия за актуализация на закона за бюджета", коментира в четвъртък следобед зам.-министърът на финансите Росица Велкова, цитирана от агенция “Фокус“. Ако има сделка, може да се стигне и до актуализация на бюджета, каза още тя. По думите ѝ въпросната актуализация може да стане най-рано през юли.

САЩ официално представиха на българското Министерство на отбраната предложение за договор за придобиване на изтребителите на 17 юни. Това се случи две седмици след като Конгресът на САЩ одобри инвестиционната рамка за продажба на самолетите, която предвижда таван за сделката 1,67 млрд. долара.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви веднага след това, че офертата е „значително по-ниска“ от инвестиционната рамка, одобрена от Конгреса. Той допълни, че експертите от българските военно-въздушни сили смятат, че има пера, по които разходите биха могли да се съкратят, без да се намалява от въоръжението. Военният министър заяви по-рано, че България не е готова да плати повече от 2 млрд. лева за осем изтребители.

Проектоспоразумението включва придобиване на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG