Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха срещу „поръчковите дела“ срещу журналисти в Москва


Протестиращите поскаха всички обвинения, по киото няма достатъчно доказателства, да бъдат оттеглени.
Протестиращите поскаха всички обвинения, по киото няма достатъчно доказателства, да бъдат оттеглени.

Близо 2000 души се събраха на протест в Москва в неделя срещу повдигането на „фалшиви обвинения“ и воденето на „поръчкови дела“ срещу журналисти и активисти.

Демонстрацията първоначално беше организирана в подкрепа на журналиста Иван Голунов, който беше арестуван в началото на юни след като полицаи са открили наркотици в раницата му. Той беше освободен след като не бяха намерени доказателства срещу него.

Десетки други активисти и журналисти обаче остават зад решетките по обвинения, които определят като фалшиви. Близо 100 хил. души всяка година получават обвинения по член 228 от руския Наказателен кодекс, който забранява „производството, придобиването, съхраняването, транспортирането, изпращането или продажбата на наркотични вещества и психотропни субстанции“.

Арестът на Голунов предизвика остра обществена реакция. Стотици хора излязоха на протест в негова подкрепа непосредствено след ареста му. Полицията арестува поне 513 демонстранти по време на мирния протест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG