Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как ГЕРБ планира да се измъкне от бъркотията "1 лев на глас"


ГЕРБ няма да отстъпи от предложнието си, но ще се опита то да не бъде прието.
ГЕРБ няма да отстъпи от предложнието си, но ще се опита то да не бъде прието.

Всички варианти минават през гласуването на един лев субсидия за глас. Това обясниха източници от ръководството на ГЕРБ пред Свободна Европа след като противоречията и неизвестните по темата станаха повече. Въпросът е дали това гласуване ще приеме или ще отхвърли приетото вече на първо четене драстично намаляване на субсидията до 1 лев.

В началото на седмицата управляващата коалиция постигна съгласие, че ще намалява субсидиите, но по-нататък във времето. Първо ГЕРБ предложи един лев на глас, вместо досегашните 11. Паралелно с това обаче подкрепиха идеята на Делян Пеевски и ДПС бизнесът да може официално да спонсорира партийния живот. И когато всички очакваха преговори, Делян Пеевски ги обяви за приключили. Според него ГЕРБ трябва да си държат на предложението от 1 лев на глас, защото то вече е прието на първо четене.

Как ще постъпи ГЕРБ?

„След като толкова ни плюха, ние вече няма как да отстъпим от предложението си за лев за глас. Но можем да направим всичко възможно, то да не бъде прието“, разкриват представители на ГЕРБ.

„Няма да ни е за първи път да оставим по-малко хора в зала. Разреждаме редиците, депутатите, които са в парламента, ще гласуват „за“, но ако са 20 души например, те няма да са достатъчни за приемане на идеята ни“, твърдят управляващите. Те очакват и ДПС да гласуват за предложението на ГЕРБ, което самите вносители няма да подкрепят изцяло.

В тази ситуация всичко зависи от БСП. Ако решат и те да заложат на тази карта – популизма, е много вероятно предложението да мине, дори без "Обединени патриоти", които няма да го подкрепят. "Ако обаче социалистите не гласуват „за“, тогава е вероятно текстовете да не бъдат приети, макар и част от нашите депутати да ги подкрепят", обясняват представители на ГЕРБ.

След това?

Ако в крайна сметка промените не бъдат одобрени от пленарната зала, сценарият е един, макар и с разновидности. За да е в добри отношения с ДПС, ГЕРБ ще предложи бизнесът да може да финансира партиите, но с до 100 000 лева. А контролът по „приходите“ и „разходите“ на тези дарения да се извършва от ЦИК. „Няма как да разрешим безконтролно финансиране, така и ние можем да пострадаме“, смятат хората на Борисов.

Ако "Обединени патриоти" се съгласят, вероятно това предложение ще бъде прието. Но може да се наложи да се търси и друг вариант. „При всички положения обаче субсидията няма да бъде 1 лев, а 5 или 6 лева. Ще бъдат предложени и други правила за контрол на харчовете“, твърдят управляващите.

Засега от "Обединени патриоти" са „против фирми да дават пари“. Те обаче смятат, че вариантът с таван за дарението и някаква форма на контрол не е съвсем лош или поне е по-приемлив от предложението на Делян Пеевски.

След ваканцията

Реалистичният вариант за разрешаване на въпроса е това да се случи след лятната ваканция на депутатите. „Може да се насилим и да бързаме, но това само ако има обществено недоволство по темата“, смятат в ГЕРБ.

От БСП коментираха, че за тях вариант под 7 или 8 лева не е приемлив, заради издръжката на партийната телевизия. „Но дори 5 лева е по-добро от левче на глас“, твърдят социалистите. Така че засега обясняват, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ.

Така ДПС и ГЕРБ (в разреден състав) остават единствените, които ще подкрепят на второ четене приетия вече текст за 1 лев на глас. Въпросът е дали БСП и "патриотите" ще изчислят така поведението си, че предложението да мине. „Това, разбира се, е надцакване, от което няма нужда никой, но просто ние в този момент не можем да отстъпим“, обясняват от ГЕРБ.

Оттам продължават да предвиждат варианта, че ако предложението им мине, ще чакат президентът да върне закона на парламента. Ако не направи това – „след местните избори ще има промени, никой не може да оцелее с подобна сума“, смятат в ГЕРБ.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG