Връзки за достъпност

Извънредни новини

Субсидиите по 11 лева на глас засега остават. Преговори до края на юли


Представителите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" след коалиционния съвет
Представителите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" след коалиционния съвет

Субсидиите на партиите ще бъдат намалени, а до края на юли трябва да се реши с колко точно, стана ясно след края на коалиционния съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП), който се проведе във вторник в Министерския съвет.

„Всички сме на една обща позиция - че субсидиите трябва да бъдат намалени", зави лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той добави, че партньорите в коалицията са се споразумели, че по този въпрос не трябва да се действа припряно, а консултациите започват още тази седмица.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна, че партията му остава зад предложението субсидиите за политическите партии да бъдат намалени до 1 лев за действителен глас. Коалиционните му партньори НФСБ и ВМРО обаче се противопоставят на това предложение.

„Атака“ подкрепя предложението, потвърди зам.-председателят на формацията Десислав Чуколов. „Необходимо е да се удовлетвори мнението на гражданите за премахване или намаляване на субсидиите“, смята той. Той се обяви против идеята на ДПС при намаляване на субсидиите до лев да бъде позволено финансиране от страна на бизнеси.

В началото на юни министър-председателят Бойко Борисов предложи партийната субсидия да бъде намалена до 1 лв., което бе прието и на първо четене в парламента. По-късно ДПС предложи държавното финансиране за партиите да отпадне и да бъдат отменени ограниченията за дарения за формациите от частния сектор. ГЕРБ изрзи подкрепа за тази идея, но разногласията в коалицията доведоха до отлагане на окончателното решение за размера на субсидиите и ограниченията за дарения от бизнеса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG