Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски обяви край на разговорите между ДПС и ГЕРБ за партийните субсиди


Делян Пеевски в Народното събрание
Делян Пеевски в Народното събрание

Разговорите между ГЕРБ и ДПС за намаляването на партийните субсидии са приключили, обяви депутатът Делян Пеевски. Причината е, че управляващата партия отложи приемането на субсидия от 1 лев за действителен глас и отпадане на ограниченията за финансиране от безнеса заради несъгласие на коалиционните партньори ВМРО и НФСБ.

„Разговорите с управляващата партия приключиха. Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. Ако се извъртят, те да се извъртят, оставаме на 1 лв. ДПС винаги прави каквото казва, да видим ГЕРБ”, заяви Пеевски, цитиран от „Дневник“.

След коалиционен съвет във вторник ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обявиха, че ще проведат консултации и до края на юли ще решат с колко да бъдат намалени партийните субсидии.

В началото на юни министър-председателят Бойко Борисов предложи партийната субсидия да бъде намалена до 1 лв., което бе прието и на първо четене в парламента. По-късно ДПС предложи държавното финансиране за партиите да стане 0 лева на глас и да бъдат отменени ограниченията за дарения за формациите от частния сектор.

Внесеното в парламента предложение съдържаше елементи и от двете идеи – субсидията да стане 1 лев на глас и да отпаднат ограниченията за финансиране от бизнаса.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви след това, че приоритет на движението е субсидията да остане 11 лева на глас, но формацията е решила да се съобрази с мнението на гражданите, които искат по-ниска държавна субсидия.

Разногласията в управляващата коалиция обаче доведоха до отлагане на окончателното решение за размера на държавното финасиране, което трябваше да бъде гласувано на второ четене в пленарна зала в петък. Делян Пеевски се възмути от това решение:

„На второ четене в комисиите промените за партийните субсидии да бъдат 1 лв. бяха приети. Докладът е изготвен, как ще го променят? Има ли такава парламентарна техника? На приети закони - какви консултации? Това е смешно?“, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG