Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем за пожара на руската подводница?


Предполагаема снимка на подводница "Лошарик". Скрийншот от руското издание на "Топ гиър".
Предполагаема снимка на подводница "Лошарик". Скрийншот от руското издание на "Топ гиър".

На 2 юли руското Министерство на отбраната съобщи, че на подводница под командването на звеното за изследователска и развойна дейност на руската армия е избухнал пожар, отнел живота на 14 моряци.

Веднага след съобщението за инцидента руският президент Владимир Путин нареди на министъра на отбраната Сергей Шойгу да замине за мястото на трагедията. Започнато е разследване.

Въпросите около инцидента са повече от отговорите. Ето какво е известно до момента:

Какво?

Инцидентът е станал на 1 юли, понеделик. Не е потвърдено къде се е намирал плавателният съд тогава. Според местни медии е бил в Баренцово море. Пожарът е потушен от екипажа и подводницата в момента е във военноморската база в Североморск.

Не е ясно колко моряци е имало на борда на подводницата. Знае се, че освен загиналите 14 души още няколко са ранени и се лекуват в болница. Владимир Путин заяви, че сред жертвите има седем капитани и двама моряци, наградени с високата награда Герой на Руската федерация.

Защо?

Причините за пожара все още не са известни. Руското министерство на отбраната съобщи, че загиналите моряци са вдишали изгорели газове, което е причинило смъртта им.

Военното министерство на Русия не даде подробности какъв е видът на подвоницата. Тя беше описана само като „изследователски плавателен съд за изучаване на морското дъно“.

Каква подводница?

Според местни медии става дума за ядрената подводница АС-12, известна още като „Лошарик“. Обикновено тя има екипаж до 25 моряци. Смята се, че може да работи на дълбочина до 6100 метра. Тя е проектирана така, че да може да се спуска по-дълбоко от обикновените руски бойни подводници и да може да се движи под друга, по-голяма подводница, без да бъде забелязана.

Подобни плавателни съдове представляват интерес за НАТО, особено след като руски подвоници бяха засечени в близост до американска акватория. Разузнавателните служби на САЩ публично са изразявали опасения, че руския флот може да търси начин да прекъсне подводните оптични кабели, които поддържат комуникациите между бреговете на Атлантическия океан. Обсъжда се и опсността от атака срещу съоръжения на НАТО за следене на подводници.

Още въпроси:

През 2018 г. САЩ обвиниха Москва, че се опитва да локализира и прекъсне подводните кабели и наложиха икономически санкции за компанните, които доставят екипировка за подводни операции на Федералната служба за сигурност.

Пожарът на подводницата отново повдига този въпрос. Не е ясно с какво точно е правила тя. Фактът, че на борда ѝ е имало толкова високопоставени военни обаче е необичаен за обикновена изследователска операция, отбелязва Сара Рейнсфорд, кореспондент на Би Би Си в Москва.

През последните години военните разходи на Руската федерация намаляват, но все още десетки милиарди долари се влагат в модернизиране на армията. Флотът не е изключение особено в контекста на засиленото руско присъствие в Сирия и териториалните ѝводи, коментира пред кореспондента на Радио Свободна Европа във Вашингтон Джефри Едмъндс, изследовател в Центъра за военномирски изследвания в американската столица.

„Повече военни операции значи по-голям шанс за инциденти“, казва той. „Твърде рано е обаче да кажем какво е причинило пожара, дали е била човешка грешка или технически проблем.“

За много руснаци инцидентът напомня на потъването на подводницата „Курск“, при което загинаха 118 моряци през 2000 г. Първоначално инцидентът беше скрит от обществото, а самият президент Владимир Путин не прекъсна почивката си, с което си навлече гнева на руските граждани. Трагедията се случи в Баренцово море по време на най-големите след разпадането на СССР военноморски учения на Русия.

„Без значение каква е причината за инцидента, това е труден момент за руския флот, който за пореден път ще трябва да отговори на много болезнени въпроси“, коментира Дон Тим, професир във Военноморския колеж на САЩ.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG