Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пхенян обвини САЩ в стремеж към враждебни действия


Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се срещнаха в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея в неделя
Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се срещнаха в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея в неделя

Дни след като САЩ и Северна Корея се договориха да подновят преговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, делегацията на Пхенян в ООН обвини Вашингтон, че е „устремен към враждебни действия“ спрямо КНДР.

„Вашингтон се опитва да подкопае мирната обстановка“, заявиха севернокорейските представители и допълниха, че САЩ са „обсебени от санкциите“ спрямо КНДР, които не са „панацея за всички проблеми“.

Делегацията на Северна Корея отговори на съвместното искане на САЩ, Германия, Франция и Обединеното калство, с което те призовават за налагане на нови санкции върху Пхенян. Според Би Би Си искането на четирите държави е всички страни членки на ООН да екстрадират севернокорейските работници обратно в родината им. Това би имало тежи последствия за икономиката на Северна Корея.

„Тази игра се развива в същия ден, когато президентът Тръмп предложи нова среща на върха“, се казва в изявлението. „Това говори, че САЩ са все по устремени към актове на враждебност спрямо КНДР.“

В неделя президентът на САЩ доналд Тръмп се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризианата зона между Северна и Южна Корея. Двамата се договориха да предложат условия за възстановяване на преговоите за ядрено разоръжаване, които бяха прекратени след срещата на двамата лидери през февруари.

Тогава Тръмп и Ким трябваше да подпишат т.нар. Ханойска декларация, която да съдържа дефиниция на целта ядрено разоръжаване и конкретните стъпки, които двете страни се ангажират да предприемат за постигането ѝ. Това обаче не се случи, а обяснението за внезапното замразяване на разговорите дойде от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Той заяви, че Северна Корея е поискала пълно вдигане на санкциите, но не е дала яснота дали ще разруши всички съоръжения в ядрения комплекс Йонбьон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG