Връзки за достъпност

Извънредни новини

От предложение за уволнение до пълен отличен. "Амнистията" на съдия Петя Крънчева


Петя Крънчева (в средата) заедно с Богдана Желявска (вляво), която също бе заместник-председател на СГС в ерата на Владимира Янева (вдясно).
Петя Крънчева (в средата) заедно с Богдана Желявска (вляво), която също бе заместник-председател на СГС в ерата на Владимира Янева (вдясно).

Счупили сте стомната, но очаквате похвала? Ако става дума за Софийския градски съд, понякога и това е възможно. В момента съдийка с противоречива репутация и с висящо дисциплинарно производство се надява да получи висока оценка в професионалната си атестация. Става дума за Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС), която е свързвана с някои от най-порочните практики сред магистратите: ​подправяне на решения със задни дати, нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата и подмяна на протоколи от заседания.

Крънчева нееднократно е попадала в списъци със съдии, които бавят делата си. Неведнъж е и наказвана, но никога тежко. Дали фактът, че бе заместник на бившия председател на съда Владимира Янева и ръководител на Наказателното му отделение, е бил определящ за това да не понесе по-тежка отговорност, не е ясно.

Парадоксалното е, че към настоящия момент във Висшия съдебен съвет (ВСС) има три висящи дисциплинарни производства срещу нея, обединени в едно, но Съдийската колегия не е анагажирана с евентуалното ѝ наказание, а с точно обратното: как да повиши оценката за работата ѝ до почти пълен отличен. А ако това се случи, практически тя ще получи "амнистия" именно за най-скандалния период от кариерата си – когато бе част от ръководството на СГС.

Петя Крънчева се оттегли от зам.-председателския пост на съда през юли 2015 г., след като екипът на Янева бе принуден да напусне заради публичните разкрития, че информационният масив на МВР незаконно е бил обект на специални разузнавателни средства (СРС) по разработката „Червей“. Те бяха поискани от бившия шеф на „Вътрешна сигурност“ в министерството Тодор Костадинов и разрешени от Янева, за което и двамата получиха условни присъди.

ВАС "смачка" две нейни дисциплинарки

Впоследствие Крънчева бе наказана с 15% намаленение на заплатата, защото не бе прилагала механизма за разпределение на делата, приет от ВСС, както и за неслучаен подбор на съдебните си заседатели в нарушение на закона. Върховният административен съд (ВАС) обаче окончателно отмени наказанието ѝ през април 2018 г.

На 21 февруари тази година ВАС я отърва и от друго наказание, след като окончателно потвърди отказа на Съдийската колегия на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Крънчева от юни 2017 г. Предложението бе на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради нейни нарушения при издаването на разрешения за СРС-та от времето ѝ на зам.-председател на СГС.

Решението на ВАС дойде само два дни, след като Крънчева обяви за решаване делото за клевета, заведено от бившия ръководител на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев срещу журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев. По този казус тя постанови глоба от 1000 лева, отказвайки да си направи отвод, въпреки че самата тя многократно е била обект на критики в публикации на осъдения от нея журналист.

"Откровена проява на недобросъвестност и липса на професионализъм"

Към момента срещу Петя Крънчева има три висящи дисциплинарни производства, обединени в едно общо. Всичките са образувани по предложения на бившия председател на СГС Калоян Топалов, който застана начело на съда след ерата „Янева“. По две от тях той предлага съдийката да бъде уволнена заради „откровена проява на недобросъвестност и липса на професионализъм“.

Сред установените системни нейни нарушения са подмяна на протоколи от съдебни заседания, включително и няколко години след провеждането им, непредоставяне на достъп до дела на страните по тях, както и отсъствия от работа без уважителна причина.

„Констатирани са общо 25 съдебни заседания, за които съдебните протоколи са били присъединени в срок повече от една година след датата, на която те са били проведени. В някои от случаите присъединяването е извършено дори след изминаване на срок от три години след провеждане на съдебното заседание“, пише Топалов в предложението си до ВСС от 9 юни 2017 г.

Няколко седмици по-късно той отново пише на Съдийската колегия на съвета, но по друг повод – справка за образуваните между януари 2016 и февруари 2017 г. дела е установила системно забавяне на Крънчева между актовете ѝ за насрочване и изпращането на призовки. От общо 46 висящи дела в този период, Крънчева е нарушила сроковете за призоваване в 37 от тях.

На 5 юли 2017 г. Топалов отново пише на ВСС, сочейки като пример конкретен случай. Става въпрос за дело, по което „съдия Петя Крънчева-Тропчева системно е нарушавала трудовата дисциплина по отношение явяването й за провеждане на насрочените от нея съдебни заседания“.

"Гаранцията за справедливост на взетите решения от магистрата се равнява на нула"

„Начинът, по който е била организирана работата по делото, с оглед своевременното изготвяне на протоколите от проведените съдебни заседания, е довел до системно нарушаване на принципа на публичност и прозрачност в дейността на съда. Предвид заложените в Кодекса за етично поведение на българските магистрати основни принципи може да се посочи, че съдия Петя Крънчева-Тропчева грубо нарушава голяма част от тях. Потъпквайки принципа на прозрачност, гаранцията за справедливост на взетите решения от магистрата се равнява на нула.“

Затова и Топалов я предлага за уволнение. Същото предложение отправя до ВСС и на 14 август 2017 г., когато уведомява съвета, че „системен в работата на съдия Крънчева е проблемът с присъединяването на протоколи от съдебни заседания два или повече пъти“.

Въпреки целия този обем от, меко казано, негативни констатации за работата ѝ като съдия, в началото на юни тази година тя отправи възражение до ВСС, с което поиска оценката ѝ от 91 от максимални 100 точки да бъде повишена. Тоест – да бъде произведена в пълен отличник. И то – точно за периода, в който бе заместник на Владимира Янева.

Мнозинството в Съдийската колегия се отнесе благосклонно към Крънчева и вече в две поредни свои заседания опитва да увеличи оценката ѝ на 98 точки по предложение на Вероника Имова. За целта обаче са нужни 8 гласа, а засега те не се събират. Предвид тези нагласи в съвета, въпросът за евентуалния край на висящото дисциплинарно производство срещу съдийката от СГС изглежда открит.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG