Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху забраната за кемпери, каравани и палатки


Парламентът окончателно отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които предвиждат забрана за поставяне на палатки, кемпери и каравани извън специално обозначените за това места. Измененията бяха приети отново със 143 гласа „за“, 66 „против“ и 1 „въздържал се“.

Радев наложи ветото на няколко промени в ЗУЧК с мотива, че не са преминали през обществено обсъждане. Той посочва също, че ограниченията за диво къмпингуване по Черноморието са вече в закона, но местата, където ще може да се къмпингува, не са определени.

С промените се въвеждат нови изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани и високи глоби за нарушаването им. Предвижда се условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се определят с наредба на министъра на туризма, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите. Санкции ще се налагат една година след като в сила влязат новите наредби, тоест не по-рано от 2021 г.

Предложенията бяха внесени между първо и второ четене на законопроекта от депутата от ВМРО Искрен Веселинов и предизвикаха остри критики от природозащитници. Според тях промените не гарантират опазването на природата по Черноморското крайбрежие, а само налагат ограничения върху природосъобразния туризъм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG