Връзки за достъпност

Извънредни новини

От ГЕРБ видяха атака срещу Пламен Георгиев с цел отслабване на институциите


Красимир Велчев
Красимир Велчев

Има целенасочена атака срещу председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, която цели отслабване на националните институции. Това заяви пред БНТ зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

"Не зад всички данни, които излизат има достатъчно доказателства. Понякога такива данни се изкарват, за да се компрометира даден човек или комисия", каза Велчев и определи Пламен Георгиев като „много качествен човек“. Според Велчев същестува и интерес институциите да не са достатъчно аторитетни, като за това са били извършвани целенасочени действия.

През март стана известно, че Пламен Георгиев е допуснал несъотвествия в своята имотна декларация, свързани с тераса от близо 200 кв. м. на своя апартамент. Георгиев първоначално отрече терасата да е негова собственост, но от община „Слатина“, в която се намира имотът на председателя на КПКОНПИ, заявиха обратното, като дори се оказа, че на нея има незаконни постройки, които трябва да бъдат премахнати. Последва отмяна на заповедта за премахването от шефа на столичния общински контрол арх. Влади Калинов, но няколко дена по-късно той подаде оставка от поста, а община „Слатина“ започна нова проверка.

Проверка за доходите и имуществото на Георгиев и съпругата му за периода 2013 – 2018 г. се извършва и от данъчни инспектори, както и прокуратурата. Самият Георгиев е излезе в отпуск, след като бе посъветван за това от премиера Бойко Борисов в началото на април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG