Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фандъкова взе оставката на Влади Калинов заради терасата на Пламен Георгиев


Кметът на София Йорданка Фандъкова
Кметът на София Йорданка Фандъкова

Само два дни, след като отмени заповедта на община „Слатина“ за събарянето на навеси на терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, директорът на „Общински строителен контрол“ към Столична община (СО) арх. Влади Калинов е подал оставка. Това стана ясно от пост във Фейсбук на кмета на София Йорданка Фандъкова, в който тя заявява също, че връща за разглеждане акта на район „Слатина“, в който бяха констатирани незаконно построените навеси.

В понеделник стана ясно, че арх. Калинов издал заповед, която обезсилва акта за събаряне, издаден от строителния контрол на община Слатина, която през април бе установила, че терасата е притежание на Пламен Георгиев, а две от допълнителните постройки върху нея са незаконни.

Във вторник пред Свободна Европа Калинов заяви, че „районът не се е разбрал сам със себе сии е сгрешил или при въвеждането на сградата в експлоатация, или греши в момента. По-рано пред бТВ Калинов беше коментирал, че въпреки липсата на строителни книжа закоността на постройките е възможна, „когато е допустимо“.

Решението предизвика и острата реакция на Камарата на архитектите, които поискаха проверка за цялостната дейност на дирекция „Контрол по строителството“ към СО. От организацията коментираха още, че това не е единственият случай в София, но не е ясно защо те биват толерирани и незаконните постройки не се премахват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG