Връзки за достъпност

Извънредни новини

Камарата на архитектите оспори решението на общината за терасата на Пламен Георгиев


anticorruption fund Plamen Georgiev apartment
anticorruption fund Plamen Georgiev apartment

Камарата на архитектите в България оспори решението на „Общински строителен контрол“ към Столична община (СО) да прекрати процедурата по премахване на навесите на терасата на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

В началото на седмицата стана ясно, че постройките, които от столичния район „Слатина“ бяха обявили за незаконни и подлежащи на премахване, няма да бъдат събаряни заради заповед на директора на строителния контрол към (СО) арх. Влади Калинов. Пред Свободна Европа Калинов заяви, че „районът не се е разбрал сам със себе си - или е сгрешил тогава, когато е издал удостоверението за въвеждане в експлоатация, с което е подвел всички хора оттук нататък, или греши в момента​“

В чл. 225, ал. 2 на ЗУТ категорично се казва, че строежи или части от тях, изградени без одобрен инвестиционен проект са незаконни и подлежат на премахване. Защо тогава Дирекцията по строителен контрол към Столична община отказва да издаде заповед за това? Прикрива ли Общината незаконното строителство“ питат от Камарата на архтитектите на страницата си във Фейсбук. Според тях изказването „възможно е, когато е допустимо“, което арх. Калинов направи пред бТВ, е оксиморон.

Във вторник председателят на камарата арх. Борислав Игнатов заяви пред бТВ, че всичко, което не е в оригиналния проект и няма разрешение за строеж, не може да бъде въведено в експлоатация дори да бъде получен нотариален акт.

Казусът около председателя на КПКОНПИ започна в края на март заради разминавания в имотната му декларация, в която терасата, на която се намират спорните постройки, не бе упомената. Впоследствие от община „Слатина“ обявиха, че терасата е собственост на Георгиев, а навесите са незаконни и трябва да бъдат съборени. Макар да отказа да премахне навесите, СО също потвърди, че недекларираната от антикорупционния шеф тераса е негова собственост, а не обща част, както той продължава да твърди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG