Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран щe преговаря със САЩ само ако Вашингтон вдигне санкциите


Президентът на Иран Хасан Рохани
Президентът на Иран Хасан Рохани

Иран е готов на преговори със САЩ, ако Вашингтон вдигне санкциите срещу Техеран. Това заяви президентът на страната Хасан Рохани по време на телевизионно обръщение.

„Винаги сме вярвали в преговорите (...) Ако те вдигнат санкциите, ако спрат наложения икономически натиск и се върнат към сделката, сме готови да водим преговори с Америка веднага и навсякъде”, каза той, цитиран от информационните агенции.

Техеран обаче постави условие – страната да може да изнася толкова петрол, колкото е изнасяла преди САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение през май 2018 г. Пред „Вашингтон пост“ държавният секретар на САЩ Майк Помпео отхвърли условието на Рохани.

Ядрената сделка между Иран, САЩ, Русия, Франция, Германия и Великобритания предвиждаше поетапно вдигане на санкциите срещу Техеран в замяна на спиране на ядрената програма на страната. Вашингтон се оттегли от споразумението през 2018 г. с аргумента, че Техеран не изпълнява поетите ангажименти и върна санкциите върху Иран.

През май 2019 г. Техеран обяви, че ще спре да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение, ако другите страни по него не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ в рамките на 60 дни.

Европейкият съюз тогава категорично отхвърли ултиматума на Иран и призова страната да се придържа към задълженията си. Едновременно с това другите страни по сделката се обявиха срещу американските санкции, наложени при излизането на САЩ от споразумението преди година.

След това обаче европейските лидери започнаха разговори с Техеран за нормализиране на отношенията и връщане към спазването на задълженията по ядрената сделка.

В неделя представители на Франция, Великобритания и Германия разговаряха по повод напрежението между Иран и САЩ. Трите държави призоваха да бъде възобновен диалогът между всички страни.

„След възобновяването на американските санкции срещу Иран и решението на Техеран повече да не спазва някои от задълженията си, има опасност сделката да се разпадне“, предупредиха в съвместно изявление Париж, Лондон и Берлин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG