Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Хакери разпространиха един милион реда с лични данни


Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Открита е процедурата по избор на нов главен прокурор
  • Министърът на здравеопазването предложи нова реформа

Най- големият теч на лични данни в България се побра в 57 папки, разпратени до медиите от хакери. Вътре има над един милион реда с данни, като информацията най-често съдържа имена, месторабота, личен адрес и доходи. Повечето данни са с 10-годишна давност, но има и нови – от юни 2019 г., например. Това означава, че пробивът в системата е бил направен сравнително скоро, пише вестник „Капитал“. Данните най-вероятно са дошли от пробив в системата на НАП.

Главен прокурор, здравна реформа, F-16

Започна процедурата по избор на нов главен прокурор. Процесът ще отнеме няколко месеца, но до края на юли ще са ясни всички кандидати. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Процедурата дата по дата е описана тук.

Министърът на здравеопазването представи свой проект за реформа на здравната каса. Той предвижда край на монопола на НЗОК, същия размер на вноските от 8 %, но неяснота около въпроса какво ще покриват здравните вноски.

Правителството поиска увеличаване на бюджета с 2.1 млрд. лева за закупуването на осемте самолета за военната авиация F-16. Можем да си го позволим, коментираха икономисти от Института за пазарна икономика, според които става въпрос за политически избор. Аспектът, който им се вижда проблематичен в цялата история, е в това, че по закон Народното събрание е органът, който решава каква ще е рамката на бюджета и за какво ще се харчи. Затова изненадващи плащания не би трябвало да има или ако се налага, това да не се случва всяка година“, казва например Петър Ганев, напомняйки, че миналата година правителството поиска допълнителни средства за изграждането на магистрала „Хемус“.

И няколко препоръки

Помните ли лекарите от Горна Оряховица, които Цветан Цветанов беше обявил за убийци? Ставаше дума за това, че те са „убили“, според него, плод в 22 гестационна седмица. 9 години по-късно идва развръзката – лекарите са оправдани, ще получат обезщетение. Не от Цветанов обаче. Той самият нищо няма да плати.

Преди няколко дни президентът Радев се похвали, че в Китай ще се продава българско кисело мляко. Само че то отдавна се продава там, казва Красен Станчев и предлага друг поглед към целия въпрос с чуждестранните инвестиции.

Новият Джеймс Бонд излиза на екран през април 2020, пише „Площад Славейков“. В ролята на Бонд остава Даниел Крейг, но в някои статии се казва и друго – че този път агент 007 ще бъде тъмнокожа жена.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG