Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Огромният теч на данни може да се окаже още по-огромен


Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Хакнатите данни може да са още повече
  • Президентът наложи вето на партийното бизнес финансиране

Европейската комисия за първи път ще се ръководи от жена. Във вторник на този пост беше избрана германката Урсула фон дер Лайен. По-рано през деня Фон дер Лайен представи приоритетите си. Основните сред тях са климатът, безработицата и равноправието на половете.

Хакерската атака в България

Течът на лични данни от данъчен орган е безпрецедентен по мащаб в европейска държава. Това казват двама специалисти по информационни технологии, с които Свободна Европа разговаря. Те обръщат внимание на някои от най-неясните въпроси, свързани с теча на над един милион данни, за който се разбра в понеделник вечерта: първо, че част от изтеклата информация не е била създадена от НАП, а само е била съхранявана от този орган. Второ, че тази и без това огромна по обем изтекла информация не е цялата информация.

Хакерската атака е осъществена през електронната услуга за възстановяване на ДДС, платен в чужбина. Това става ясно от официалните изявления на финансовия министър Владислав Горанов.

Междувременно руски хакер, женен за българка, заяви, че е автор на пробива в информационната система на НАП. Той заявява това в писмо до някои медии, като използва имейл, различен от този, по който беше изпратена самата изтекла информация.

Радев, машинното гласуване, здравната реформа

Президентът Радев наложи вето върху бизнес финансирането на партиите. Става дума за поправките, с които държавната помощ за партиите стана символична, но пък на бизнеса се разреши да финансира политическите сили без таван и без прозрачност.

Парламентът отмени машинното гласуване на първо четене. Това стана с гласове на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а против бяха 92 депутати от БСП и ДПС, както и четирима от "Обединените патриоти".

Има един начин да преценим здравната реформа, предлагана от министър Ананиев: като наложим основните елементи от нея върху реален проблем. Точно това прави тук Мария Чернева, като описва отчайващото състояние на болницата във Видин и се пита дали новите идеи на министъра биха помогнали

Иван Гешев, СУ, Евростат

Заместник главният прокурор Иван Гешев някакси се е клонирал през април 2018 г. – от прокуратурата заявиха, че е бил в Москва, докато в действителност по същото време той е заснет с камери как присъства на ареста на Десислава Иванчева. Борис Митов обяснява тук за какво става дума.

Софийският университет запълни 8 от общо 119 специалности на първо класиране. Сред тях обаче не са нито „Психология“, нито „Софтуерно инженерство“, които досега най-желаните специалности в това учебно заведение. Тази година сред водещите са „Право“, „Журналистика“, „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, „Графичен дизайн“.

Но всички тези новини бледнеят пред по-съществената: България е с най-висока смъртност в ЕС, сочат данни на Евростат. С най-ниска смъртност в ЕС е Испания.

И няколко препоръки

Чели ли сте „Поздрави от синята палатка“? Това е книга на Петя Кокудева, която оглави класацията на литературния център „Гринуич“.

„Пречупени“ петолъчки ще бъдат поставени на девет места в София, които са свързани с историята на комунизма. Това ще стане на 1 септември и ще бъде част от инициативата "Памет за утре", в която участват историците Евелина Келбечева, Михаил Груев и Лъчезар Стоянов, журналистите Христо Христов и Калин Манолов, бизнесменът Георги Георгиев и адвокат Марио Топчийски, пише „Дневник“.

Къщата на арх. Георги Фингов на ул. "Шипка" 38 ще бъде реставрирана в автентичния й вид, а не достроена и превърната в 5-етажен хотел, пише „Капитал“, като се позовава на главния архитект на София Здравко Здравков и на автора на проекта арх. Иван Бобев.

Задава се нов ремонт на Ларгото в София. Районът беше ремонтиран с пари от еврофондовете, а после настилката се напука и се появиха течове, пише „Медиапул“.

„Игра на тронове“ получи рекорден брой номинации за наградите „Еми“ – цели 32, пише „Площад Славейков“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG