Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция ще подкрепи Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Франция ще подкрепи Лаура Кьовеши за ръководител на европейската прокуратура. Това заяви председателят на групата на либералите в Европейския парламент, в която членуват представителите на партията на френския президент Еманюел Макрон, Дачиан Чолош.

„Френското правителсто ще информира Съвета на ЕС в близко бъдеще, че е решило да подкрепи Лаура Кодруца Кьовеши“, каза румънският евродепутат, цитиран от „Политико“. Информацията е потвърдена пред европейското издание от служител в Елисейския дворец, близък до Макрон.

Досега Париж подкрепяше френския кандидат за поста европейски главен прокурор Жан-Франсоа Бонер. Той беше избран за водещ кандидат на Европейския съвет, докато Европейкият парламент предпочете Лаура Кьовеши. Двете институции трябва да се споразумеят кой да заеме поста.

Не е ясно дали решението на Париж, ако бъде потвърдено, ще наклони везните в полза на Кьовеши. Тя среща остра съпротива от управляващите в собствената си страна, други държави също не я подкрепят. В Румъния срещу нея беше образувано разследване за злоупотреба със служебно положение точно след началото на конкурса за европейски главен прокурор, което впоследствие беше прекратено.

Преди дни в някои медии се появи информация, че Бонер е номиниран за друг висш пост във Франция и затова ще се откаже от надпреварата. Самият френски прокурор потвърди, че има друго предложение пред „Политико“, но заяви, че няма да се откаже от надпреварата за европейски главен прокурор.

Кьовеши оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това тя е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на шест години. Тя постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват редица международни организции. Повигнати са обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепутат и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда.

Жан-Франсоа Бонер също има дълъг стаж като прокурор на ръководни длъжности. През последните години той ръководи държавното обвинение в Руан и Реймс. Той има опит и в международното право, сочи биографичната му справка. Бонер работи като френски пратеник в Германия, където следи за изпълнението на актове на френски съдилища. Между 2003 и 2007 г. работи в Евроджъст – орган на ЕС за съдебно сътрудничество, който координира държавните органи за разследване и съдебно преследване в случаи на тежки престъпления с международен елемент (най-често трафик на наркотици и хора, пране на пари и киберпрестъпления).

Европейската прокуратура ще действа на територията на общо 22 страни членки, подкрепили идеята, сред които е и България. Основната цел е подобряване на разследванията на измами с европейски средства и фондове. Ще се разследват и случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи. Условието е да са нанесени щети на бюджета на Общността за не по-малко от 10 000 евро, а при случаите на сложни трансгранични измами с ДДС – за поне 10 млн. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG