Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Държавата като хакер. И как се става популист с гледане на телевизия


Кабели в център за защита на данните.
Кабели в център за защита на данните.

Добро утро,

Ето какво си струва да знаете към този момент в петък, 19 юли:

- Държавен орган публикува личните данни на неудобна съдийка

- Течът на данни се представя като нещо естествено

Лекарят от Пловдив, който уби човек, опитващ се да краде от гаража му, беше оправдан по обвинението в убийство. Той получи условна присъда от 2 години и половина само по обвинението, че незаконно е притежавал оръжието.

Държавата като хакер. Срещу съдия Мирослава Тодорова

Съдия Мирослава Тодорова, която се бореше с Цветан Цветанов и намесата на ГЕРБ в работата на съда, се оказа с публикувани лични данни от всякакво естество. Това стана с официална публикация на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС), който по-късно каза, че е „допуснал пропуск“ и блокира достъпа до данните. До късно вечерта в четвъртък никой от институцията не се беше свързал с Мирослава Тодорова, за да поднесе извинения или да предложи обяснение за случващото се, каза тя самата пред Свободна Европа.

Данните са част от редовната имуществена декларация, която подават магистратите и която обикновено се публикува със заличени лични данни. Но файлът, който съдържа декларацията на Тодорова, е озаглавен така: „NE SE CHISTIIIIIIII”. Нещо като декларация за умишленост на действието.

Хакерската атака, представена като нещо естествено

Течът на милиони данни от НАП остава водеща тревога, на която властите все по-слабо откликват, а някои я представят и като нещо обичайно. Според ГДБОП изтичането на данни не е опасно, защото такива данни се намират и в интернет. Така смята Явор Колев, който ръководи отдел на име „Киберпрестъпност“.

При такъв прочит на събитията сигурно е наивно да очакваме съвети от съответната институция. Елица Симеонова запълва този вакуум с разговор с експерти. Те казват какви са основните рискове след такъв теч и как да се предпазим.

Никой не се явява на конкурсите за киберсигурност в държавната администрация, твърди външният министър Екатерина Захариева.

Младият мъж, когото подозрително бързо обвиниха за хакерската атака, е набеден, казват адвокатите му и дават примери.

Това, което произведе хакерската атака, е универсално оръжие, казва Полина Паунова в Свободна Европа. Изтичането на данни може да се използва за всякакво разчистване на политически сметки.

Енергийна сигурност, Ковачки, доходи, СЕМ

Пред България има 9 риска за енергийната сигурност, се казва в документ, приет от правителството, който ще бъде разгледан от парламента. Три от тях са следните: че България зависи от един доставчик на ресурси (Русия), че рестартираният проект за АЕЦ „Белене“ крие рискове за финансовата стабилност на НЕК, че липсва достатъчна междусистемна свързаност на газопреносната мрежа със съседните страни, пише „Клуб Z“.

Топлофикации на Христо Ковачки ще получат 21.6 млн. лева от държавата със задна дата, пише „Капитал“.

България е страната в ЕС, където се наблюдава най-голямото неравенство на доходите. В „Дневник“ предлагат графика на „Евростат“.

Новият член на СЕМ Галина Георгиева, издигната от ГЕРБ, има биография, която е необяснимо далече от материята, с която борави медийният регулатор. Георгиева е завършила аграрна икономика, в Нова телевизия е работила като телефонен оператор и в отдел „Продажби“.

И няколко препоръки

Който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти, сочи изследване, цитирано от „Дневник“. Ефектът може да трае години, пише изданието.

Един роман на Димитър Талев остава в сянка и до днес, след като е инкриминиран преди десетилетия: романът „На завой“, завършен през 1940 г., пише Тони Николов в портал „Култура“.

Предложение за летен културен афиш на София е публикуван в „Площад Славейков“. От него ще научите, че от 11 часа в събота има детско представление на „Жар театър“ в парка „Заимов“, а от 19 часа в неделя – концерт на “Hat Stick” в кино „Кабана“ (свирят ранен рокенрол).

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG