Връзки за достъпност

Извънредни новини

И Данаил Кирилов подкрепи Иван Гешев. Цацаров го нарече "правилното решение"


Правосъдният министър Данаил Кирилов
Правосъдният министър Данаил Кирилов

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издигне кандидатура за главен прокурор, обяви самият той пред бТВ. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев остава единственият кандидат за поста. Той беше издигнат от прокурорската колегия на ВСС и настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.

Така Гешев има гарантирани 11 гласа от прокурорската колегия и са му нужни още 6, за да бъде избран от пленума на ВСС за ръководител на държавното обвинение. Очаква се тези гласове да дойдат от членовете на съдийската колегия от квотата на парламента.

Кандидати за нов главен прокурор могат да предлагат поне трима от членовете на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието. След като всички прокурори във ВСС застанаха зад Гешев, единствена негова алтернатива можеше да предложи Данаил Кирилов. Единственият шанс да помисли за друга кандидатура е, ако президентът или гражданите се противопоставят на тази на Гешев, обясни Кирилов, според когото обаче такива сигнали няма.

Междувременно Сотир Цацаров потвърди подкрепата си за заместника си Гешев. “Когато правя нещо, аз съм убеден в това, което правя. За мен това е правилното решение - продължаване на тези действия, които се виждат в последните години. Работил съм с него, работя с него всеки ден. Имам необходимата преценка“, заяви Цацаров.

Той припомни, че ако президентът откаже да подпише указ за назначаването на Гешев, в случай, че последният бъде избран, ще има второ гласуване във ВСС и ако кандидатът бъде подкрепен втори път, държавният глава ще е длъжен да го назначи. Цацаров заяви също, че дори Румен Радев да откаже да назначи Гешев, той ще остане зад него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG