Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Миниран доказателствен материал" и нови арести. Какво ново се знае за разследването на пробива в НАП


Georgia -- Hacker with laptop
Georgia -- Hacker with laptop

Търговският директор на фирмата, в която работи обвиненият за пробива в НАП Кристиян Бойков, е задържан за разпит, съобщи БТА. Това се е случило при акцията на ГДБОП в офисите на фирмата във вторник вечерта. Не е ясно дали на Георги Янков ще бъде повдигнато някакво обвинение.

Адвокатът на „ТАД Груп“ и Кристиян Бойков Георги Стефанов съобщи в сряда, че разследването е прехвърлено на Специализираната прокуратура и че вероятно обвинението срещу клиента му ще бъде променено на участие в организирана престъпна група.

„Това, което знам, е че разследването е прехвърлено на удобната Специализирана прокуратура. Явно се правят опити да се повдигнат обвинения за органзирана престъпна група - за незнайно какво“, каза Стефанов пред Нова телевизия. Пред бТВ той каза, че очаква и Янков да бъде привлечен като обвиняем.

В момента 20-годишният Бойков е обвинен в неправомерно копиране на данни от информационна система, която е част от критичната инфраструктура, а със случая досега се занимаваше Софийската градска прокуратура. Заподозреният беше арестуван, но скоро след това беше освободен с най-леката мярка за неотклонение подписка. Като мотив беше посочено събиране на допълнителни доказателства по делото, „които да обосноват промяна на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление.“

Първоначално прокуратурата съобщи, че атаката срещу сървърите на НАП не е свързана с дейността на фирмата, в която работи Бойков. Във вторник зам.-главният прокурор Иван Гешев каза в интервю пред БНТ, че водеща версия на държавното обвинение вече е, че „ТАД Груп“ се е занимавала с „кибер рекет - удряне на фирми, търговски дружества и държавни органи с цел нарушаване на тяхната информационна сигурност, за да бъдат привлечени като клиенти.“

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров каза, че Бойков нито е измислил атаката сам, нито е действал сам. Данните са разпространен и с политическа цел, каза Цацаров.

Подобна теза разви и Гешев. Той също обвърза хакерската атака с „политически интереси“ и посочи като доказателство фактът, че членове на партията „Да, България“ критикуват управляващите във връзка с пробива в киберсигурността. Формацията определи твърденията му като „несъстоятелни“.

Промяната в хода на разследването прокуратурата свърза с пробива на защитата на един от служебните компютри на Бойков, иззет от офиса на „ТАД Груп“. В съобщeниeто на държавното обвинение се твърди, че в този компютър са открити няколко уличаващи файла. Единият от тях „съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството.“ Друг файл съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП.

Адвокатът на фирмата Георги Стефанов изрази съмниние, че компютърът наистина е отключен.

„От прокуратурата могат да твърдят каквото си искат - това са волни изявления. Ако са извлекли някакви данни, това е било незаконно. Извличането на информационни данни се извършва по реда на наказателно-процесуалния кодекс (чл. 159) - необходимо е присъствие на поемни лица, присъствие на адвокат, присъствие на собственика на техниката и т.н. Ако са направили нещо подобно, те на практика сами са си минирали доказателствения материал, в който аз изключително се съмнявам да съществува. Ако нещо е могло да бъде изтеглено, то може да бъде и внесено вътре“, каза адвокатът.

Той потвърди тезата на защитата, че става дума за удар от конкуренцията на фирмата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG