Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите преодоляха ветото на Радев върху финансирането на партиите от бизнеса


Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху отпадането на забраната на дарения от юридически лица за политическите партии, съобщи БТА.

Народните представители на ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и част от „Обединени патриоти“ приеха отново измененията със 129 гласа "за", 84 "против" и 1 "въздържал се". "Против" бяха депутатите от БСП и 11 народни представители на ВМРО и НФСБ, а 1 независим депутат се въздържа.

Възможността бизнеса да финансира политическите партии бе въведена в началото на юли по инициатива на ДПС и след среща между представители на ГЕРБ с лидера на движението Мустафа Карадайъ и депутата и бизнесмен Делян Пеевски. С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля" отпадна досегашната забрана за дарения за формациите от юридически лица.

Освен това по инициатива на премиера Бойко Борисов и след напрежение между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" държавното финансиране за политическите партии бе намалено от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори.

В мотивите на ветото на държавния глава се отбелязва, че с приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. „Така, вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения“, беше записано в мотивите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG