Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви Атлантическия съвет за "нежелана" организация


Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман (в ляво) е бивш председател на Атлантическия съвет
Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман (в ляво) е бивш председател на Атлантическия съвет

Главната прокуратура на Руската федерация обяви базираната във Вашингтон неправителствена организация Атлантически съвет за "нежелана". Това може да ограничи сътрудничеството на организацията с руски партньори и да забрани достъпа до Русия на нейни служители.

Съобщението на прокуратурата казва, че са разгледани "постъпили на 25 юли материали", но не уточнява за какви материали става дума.

Обяснението е, че "дейността на организацията представлява фундаментална заплаха за конституционния ред и сигурността" на Русия.

Атлантическият съвет често заема критични позиции за нарушенията на човешките права в Русия, действията спрямо Украйна и широко разпространената корупция в публичната сфера.

По-рано тази година шведсккият икономист Андерс Аслунд, който е част от Атлантическия съвет, публикува книга, която оценява богатството на Владимир Путин на "100-160 милиарда долара". Аслунд също е член на Надзорния съвет на украинските държавни железници.

Атлантическият съвет съобщи в писмо до Свободна Европа: "Днес прочетохме, че руският главен прокурор е добавил Атлантическия съвет към списъка с "нежелани организации", което означава, че нашата дейност се приема за заплаха за националната сигурност на Русия".

"Не сме информирани нито официално, нито неофициално за решението на руските власти. Гордеем се с дългогодишната работа на Съвета с руснаци и за Русия и сме разочаровани, че руските власти обявиха тази мярка".

През 2015 г. Путин подписа закона за "нежеланите", който бе критикуван от правозащитници, защото "ще смачка живота на гражданското общество".

Атлантическият съвет се присъединява към списък от 17 други организации, сред който американските German Marshal Fund и National Endowment for Democracy, както и Украинският световен конгрес.

Някои от сътрудниците на Атлантическия съвет имат връзки с Русия. Александър Вершбоу е бивш посланик на САЩ в Москва, а Майкъл Карпентър е бил външнополитически съветник на бившия вицепрезидент Джо Байдън. Бившият американски посланик в Украйна, Джон Хербст, е директор на Евразийската програма на Съвета.

Настоящият посланик на САЩ в Русия, Джон Хънтсман, е бил председател на Атлантическия съвет от 2014 до 2017 г., когато президентът Доналд Тръмп го номинира за поста, а Сенатът го одобри.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG