Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев: Правя неща, които другите могат само да обещаят


Зам.-главният прокурор Иван Гешев
Зам.-главният прокурор Иван Гешев

"Аз правя неща, които другите могат само да обещаят“. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашните протести пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод номинацията му за главен прокурор.

В интервю за „Нова телевизия“ от Шумен той каза по повод протеста, че не се интересува от политическия дневен ред и че няма с какво да го притеснят други номинации.

В четвъртък пред сградата на ВСС стотици граждани се събраха на протест срещу номинацията на Гешев, който бе организиран от „Демократична България“. Според протестиращите, ако настоящият заместник на Стори Цацаров бъде избран за негов наследник, това би довело до България до състояние на тотаталитарна държава, тъй като "той е избор на задкулисието" и вече е заявявал, че не е привърженик на разделението на властите.

Два часа след приключването на протеста прокурорската колегия на ВСС излезе с позиция, че се прави опит за политическа намеса в избора за нов главен прокурор. Неговата номинация бе подкрепена и от камарата на следователите.

В интервюто пред "Нова телевизия" Гешев коментира и случая с разследването срещу „Тад груп“. По думите му е възможно да бъдат повдигнати обвинения и на други служители на фирмата, след като собственикът, търговският директор и първоначално обвиненият за атката срещу НАП Кристиян Бойков получиха обвинения в тероризъм в четвъртък. Зам.-главният прокурор каза, че въпреки че почти всички служители са напуснали „вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо“, техните компютри са иззети и ако бъдат открити доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени под наказателна отговорност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG