Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кошлуков уволнява. Кой е „ДП 1“ с половин милиард от КТБ


Емил Кошлуков
Емил Кошлуков

Добро утро,

Ето какво си струва да знаете до този час:

- Радев пита Конституционния съд за бизнес финансирането на партиите

- Арестуван е и третият заподозрян за атаката срещу НАП

Президентът Радев сезира Конституционния съд (КС) за поправките, позволяващи на бизнеса да финансира партиите без ограничения. Първата реакция на Румен Радев беше да наложи вето върху текстовете, но парламентът го отхвърли. Сега е ред на КС.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е уволнил директорката на новините Уляна Пръмова, пише „Клуб Z“. На нейно място е назначена Мариела Драголова, изпълнителен продуцент на предаването "Още от деня", в което беше водещ и самият Кошлуков. Заедно с Пръмова са уволнени и програмната директорка Надя Костова и директорката на БНТ-2 Геновева Момчева.

Неразпитаният Пеевски и победителят Гешев

В разследването на КТБ „много пъти“ се появява името на депутата от ДПС Делян Пеевски, но той никога не е бил викан на разпит. Факт, който е двойно по-важен с това, че наблюдаващият прокурор по делото за източването на КТБ е Иван Гешев, най-вероятният бъдещ главен прокурор. Публикацията е на „Медиапул“, които цитират разследване на Николай Стайков от Антикорупционния фонд, анонсирано във „Фейсбук“. Има снимки на документи, свързани с делото КТБ, някои от които се публикуват за първи път. На една от тях се вижда екселска таблица, в която са вкарани включително и инициалите „ДП1“, а срещу тях – сумата от 575 211 658 лв. Твърди се, че това една от ежедневните справки, получавани от банкера Цветан Василев.

Нали помните, че най-вероятният главен прокурор Иван Гешев беше казал, че не е „привърженик на твърдото разделение на властите“? В статия за „Медиапул“ адвокат Георги Атанасов напомня основните посегателства срещу този принцип, регистрирани в последните няколко години.

Има ли кой да спре Иван Гешев? Това пита Ясен Бояджиев в „Дойче веле“ и изброява възможните отговори на този въпрос един по един.

Ако в избора на главен прокурор има проблем, той не е в това как му е името, а в цялата процедура по избора, на която станахме свидетели, пише Полина Паунова.

Мирослава Тодорова, третият арест за НАП и записът на Елена Йончева

Съдиите във ВСС единодушно приеха декларация в защита на съдия Мирослава Тодорова, чиито лични данни бяха публикувани от държавен орган, и то във файл, наименован „NE SE CHISTIIII”. Инспекторатът на ВСС, който беше публикувал данните, беше обяснил инцидента като технически пропуск, не беше изразил загриженост за последиците и не беше потърсил личен контакт със съдийката. Решението на съдиите във ВСС в защита на тяхната колега беше взето след като тя по собствена инициатива дойде на заседанието им, за да „не съучаства в процеса на девалвация“ и омаловажаване на случая.

Собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД груп“ Иван Тодоров, заподозрян като подбудител на хакерската атака срещу НАП, беше задържан на летище София във вторник и по-късно обвинен. Той се е почувствал „натопен и предаден от българското правосъдие", казва адвокатът му.

Записът на Елена Йончева, който уличаваше министъра на културата Боил Банов в нередности около строежа на Ларгото и се прочу като „Ало, Банов съм“, не е оригинален, казва току-що назначеният шеф на специализираната прокуратура за „24 часа“. Това означава, че разследването надали ще стигне до съд, пише „Дневник“.

Прасетата, СПИН, „Олимпик“

Шефът на БАБХ призова всички домашни прасета да бъдат заколени – дори и да се намират в райони, в които няма случаи на африканска чума. Междувременно заболяването превзема нови територии, пише „Сега“.

Повече серопозитивни. Това е резултатът, след като контролирана от държавата програма, подпомагаща наркозависимите, е спряна за две години, а после възобновена в силно редуциран обем. Предисторията и обяснението – от Мария Чернева.

Кипърският съд постанови да започне ликвидация на "Olympic Insurance Co. Ltd". До преди година дружеството извършваше дейност и у нас чрез свой клон и след спирането му около 200 хил. потребители в България се оказаха без валидни застраховки "Гражданска отговорност".По тогавашна оценка на КФН дългът на "Олимпик" към клиенти в България беше 9.350 млн. лв., пише „Дневник“.

И една препоръка

Какво да правим с едно знание, ако не сме се сдобили с него по морален начин? Този въпрос поставя Би Би Си в статия за научните открития, направени при неприемливи обстоятелства или направо при зловещи нацистки експерименти.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG