Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българи във Валенсия обмислят протест срещу новия си консул Пламен Георгиев


Пламен Георгиев
Пламен Георгиев

Българи във Валенсия обмислят протест срещу назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул. В четвъртък живеещи в региона започнаха подписка срещу решението на правителството да изпрати подалия оставка като шеф на КПКОНПИ в испанския град.

„Идеята за петицията беше, че досега в консулството ни винаги е имало много грамотни хора. Допреди дни не бях чувал за този човек“, заяви Пеци Петров, един от инициаторите на петицията пред БНР.

Според него българската престъпност в региона, спрямо останалите части на Испания, е почти нулева и изказа неразбиране за избора на прокурора Георгиев, който по негови думи е неподходящ, тъй като не владее испански език на нивото, необходимо за комуникация с испанската администрация и други местни организации.

В автобиографията на Георгиев, депозирана пред парламента през февруари 2018 г., се посочва, че той владее испански на ниво А2.

Петров коментира още, че по мнение на хора от общността, Георгиев няма да се справи със задълженията си и заради това, ако се наложи, ще бъде организиран и протест пред консулството във Валенсия. Онлайн петицията, против назначението на Георгиев, вече е подписана от близо 1900 души.

Пламен Георгиев подаде оставка като председател на КПКОНПИ в Народното събрание в последния ден преди депутатите да излязат в лятна ваканция. Народните представители приеха оставката му ведната, а на 5 август той бе възстановен от прокурорската колегия на ВСС като редови обвинител в специализираната прокуратура. Само 4 дни по-късно той бе назначен с решение на Министерския съвет за генерален консул на България във Валенсия, което обаче стана ясно чак на 14 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG