Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо решението за завода на "Фолксваген" е заложник на вътрешната политика в Германия


Решението за завода на "Фолксваген" се очаква през есента.
Решението за завода на "Фолксваген" се очаква през есента.

Въпросът с новата фабрика на автомобилния концерн „Фолксваген“ се превърна в една от водещите и най-коментирани теми в балканските държави, още след като полуостровът бе обявен за вероятна дестинация на мащабната инвестиция, която се очаква да бъде за над 1 млрд. евро. България и Турция се отделиха като фаворити, а през юли дори се появиха информации, че решението вече е взето и новият завод ще бъде в близост до Измир.

В последните седмици обаче донесоха смекчаване на тази категоричност. Появи се дори информация, че България "подобрява офертата си". В изказванията по въпроса обаче винаги присъства изречението, че решението ще бъде продиктувано само и единствено от икономически причини. Дали обаче това е така?

Политическата ситуация в Германия

На власт в Германия е коалиция между Християндемократическия (ХДС) и Християнсоциалния съюз, които образуват обща парламентарна група, а техен партньор е Социалдемократическата партия (ГСДП). На последните парламентарни избори те получиха много по-слаб резултат. Ситуацията за ГСДП се влоши още повече по време на изборите за Европейски парламент, когато те получиха 15,6 %, което е спад от 12 пункта в сравнение с изборите преди 5 години. В същото време партията на Зелените удвои резултата си спрямо последния евровот и се превърна във втора политическа сила, привличайки гласовете на 20,5 % от избирателите.

В началото на този септември предстоят избори в две от ключовите провинции в страната – Бранденбург, където се намира столицата Берлин, и Саксония. Двете провинции са управлявани от коалиции, част от които е ГСДП. Основният въпрос пред социалдемократите е дали ще запазят тези позиции. За капак, партията в момента е и без лидер, след като в началото на юни Андреа Налес подаде оставка заради катастрофалните резултати, след малко повече от една година на поста.

В същото време все по-прагматично настроените "зелени" успяват да намират съгласие по различни теми с християндемократите, което може да постави основите на нова голяма управляваща коалиция, в която обаче социалдемократите вече да не присъстват.​

Защо "Фолксваген" може да бъде последната капка

В статията в „Ханделсблат“, която възроди надеждите на България, има едно ключово изречение: „Каквото и да е решението, то ще бъде взето по икономически причини, а няма да бъде политически акт“. То е казано от един от членовете на надзорния съвет на автомобилния гигант, Щефан Вейл. Същият Вейл обаче е и министър-председател на Долна Саксония и лидер на ГСДП в провинцията. А поведението му в борда на „Фолксваген“ и евентуално решение в полза на Турция могат да бъдат повратен момент в предстоящите избори.

Отношението в немското общество към Турция и нейното управление определено не е позитивно. След неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г. много журналисти, военни, полицаи, магистрати и учители бяха хвърлени в затворите. Много хора с немски паспорти също. Освен това Германия е сред отявлените критици на действията на Ердоган, въпреки ролята си на посредник между южната ни съседка и Европейския съюз.

Така евентуално решение за завода на „Фолксваген“ в полза на Турция, постигнато с подкрепата на висш член на ГСДП, може да даде допълнителна енергия на Зелените, които се противопоставят остро на действията на Ердоган и потъпкването на основните права и свободи на турските граждани.​

Залогът е в полза на България

Така залогът за малкия коалиционен партньор в германското правителство може да се окаже основен коз за избора на България като по-подходяща дестинация за инвестицията на "Фолксваген". Самият факт, че голяма и уважавана медия като „Ханделсблат“ подчертава, че състезанието не е свършило и помества изказвания на премиера Бойко Борисов, както и анализи за евентуалния терен на мястото на бившия комбинат "Кремиковци", подсказва, че кандидатурата на страната ни все още има шансове.

Всичко това обаче изобщо не изключва икономическата страна на сделката. Окончателното решение ще бъде направено през есента. България ще се надява в нейна полза да играят европейските ценности и проблемите на Турция в рамките на НАТО, както и потъпкването на основни човешки права. Въпреки думите на Щефан Вейл, решението не може да не бъде и политическо.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG