Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп предупреди Китай за Хонконг: Нов "Тянанмън" ни отдалечава от сделка


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Китай, че ако протестите в Хонконг бъдат потушени по същия начин като тези на площад "Тянанмън" в Пекин преди 30 години, постигането на търговска сделка между двете страни става много трудна задача. Американският държавен глава отхвърли и възможността за рецесия, твърдейки, че икономиката на страната му е в отлично състояние, предаде Ройтерс.

„Справяме се изключително добре, нашите потребители са богати, дадох им страхотно данъчно облекчение и сега са пълни с пари“, заяви Тръмп, добавяйки, че търговските войни и особено тази с Китай не застрашават икономическото състояние на САЩ. Той напомни на властите в Пекин, че разрешаването на конфликта в Хонконг трябва да се случи по мирен път, като това би помогнало за по-скорошното разрешаване на търговските спорове с Вашингтон. Президентът каза още, че според него китайските власти са готови да се споразумеят, но това няма да се случи веднага, защото самият той "още не е готов".

През миналата седмица се появиха информации за възможна рецесия в икономиката на САЩ, което предизвика притеснения в администрацията на Белия дом, свързани с предстоящите избори през 2020 г. Представители на демократите коментираха, че влошаването на икономическата ситуация се дължи главно на търговските войни на Тръмп.

В същото време американският държавен глава обяви, че Майк Пенс отново ще бъде негов подгласник в опита за преизбиране през следващата година. „Много съм щастлив с Майк Пенс", каза пред репортери президентът, който се очаква с лекота да спечели номинацията на Републиканската партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG