Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Боил Банов и камъкът в блатото. Втори небостъргач в София


Боил Банов, министър на културата
Боил Банов, министър на културата

Добро утро,

Най-важното, което си струва да знаете до този час, е тук:

- Разногласия за Русия в Г-7

- Столичната община с намерения да пребори графитите

Но първо това: днес министърът на културата очаква оставката на директорката на Националното музикално училище. Така написа самият той във “Фейсбук” в събота, след като разбра как директорката е реагирала на желанието на оперната прима Дарина Такова да преподава – казала й е, че има процедура, според която Такова трябва да изпее пред комисия пет произведения. И че процедурата не може да се промени. Самата Такова загуби гласа си преди 12 години след неуспешна операция на гласните струни. Хората са разделени по въпроса кой е прав в случая, при положение, че министърът не може да уволнява за спазване на процедури, и то чрез социални мрежи, а директорката не може да си позволи да губи преподавател като Такова, а камо ли да я унижава. Според Веселина Седларска в "Редута" всички са се изложили. Според директорката Столина Добрева тя самата е спазвала реда. Въпросът, който ще се обсъжда и днес, е този: кому е нужен един спазен ред, ако той е изгонил таланта?

Г-7, Кремъл, Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли предложението Русия да се завърне сред страните от Г-7. Туск напомни анексията на Крим и пленените украински кораби в Азовско море, като добави, че откакто Русия е била извадена от групата на най-развитите държави през 2014 г. причините тя да бъде държана настрана само са се увеличили. Идеята Русия да се върне в Г-7 беше на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Британският премиер Борис Джонсън е питал главния прокурор Джефри Кокс дали е възможно да се спре работата на парламента за пет седмици. Посочил е дата, около която това да стане – 9 септември. Усеща се като 1944 г., но е 2019.

Небостъргачи, графити, АЕЦ “Белене”

Поправката “Артекс” ще помогне на втори небостъргач в София, пише Таня Петрова във в. “Сега”. Става дума за последиците от променения закон, с които беше удължена валидността на разрешенията за строеж на определени сгради. Поправката беше кръстена на името на компанията “Артекс”, тъй като се предполага, че текстът облагодетелства строителството на небостъргача й “Златен век”. Но има и втора такава сграда: небостъргачът “Гранд Каньон” на турската компания “Гаранти Коза”. Строежът е в столичния квартал “Младост-3”.

Столичната община подготвя мерки срещу уличните графити, пише “Дневник”. Общинарите ще се срещат със собствениците на сградите, за да ги питат дали по тяхна инициатива е изрисувана фасадата. Ако отговорът е “не”, изрисуваното ще подлежи на почистване. В това съобщение нещо не е наред. Само общината би трябвало да определя вида на фасадите, това няма как да е избор на собствениците. Освен ако не са собственици на пещера.

В неделя имаше протести на жителите на три созополски села. Те не искат в района да се строи център за временно съхранение на опасни битови отпадъци.

Следите ли политическия “сериал” на име АЕЦ “Белене”? Елица Симеонова проследява една уж странична сюжетна линия: за идеите да се променят границите на природния парк “Персина”, който е дом на десетки застрашени видове птици, за да се угоди на неостаряващия ядрен проект.

Ако сте прочели всичко дотук, значи имате сериозни шансове да се представите добре и в седмичния ни изпит.

И няколко препоръки

В Германия е пълно с българи, но тяхната история не присъства в германския музей на миграцията. Тази липса не е “завинаги”, защото всеки и сега може да отнесе предмет, снимка или история, пише Диана Иванова. Но един въпрос пак ще остане: кое е това, което пречи на разказа за миналото?

В издателство “Изток-Запад” излиза “Катаклизъм” на носителя на “Пулицър” Джаред Даймънд. Вижте откъс в “Клуб Z”.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG