Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от Г-7 обсъждат възможната помощ за Амазония


Между януари и август 2019 г. са засечени 72 000 пожара в Амазония
Между януари и август 2019 г. са засечени 72 000 пожара в Амазония

Лидерите на страните от Г-7 са близо до договаряне на споразумение за предоставяне на помощ за борба с пожарите в Амазония. Това стана ясно от думи на френския президент Еманюел Макрон, цитирани от Би Би Си.

В неделя той каза, че „сделката за предоставяне на техническа и финансова помощ е близо“. Срещата на лидерите на САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и Канада продължава и в понеделник в Биариц, като основната точка в дневния ред са именно екологичните проблеми.

„Всички се съгласихме да помогнем на страните, засегнати от пожарите“, каза френският президент. „Екипите ни поддържат контакт с Амазонските страни, за да можем да поемем конкретни ангажименти, включително техническа помощ и финансиране.“

Срещата на лидерите от Г-7 се провежда на фона на протести и реакции по целия свят на мащабните пожари в Амазонската екваториална гора и на реакцията на управляващите в Бразилия. Президентът Жаир Болонсаро е обвиняван от природозащитници, че насърчава обезлесяването на „белите дробове на планетата“. Държавният глава прати армията да се бори с горските пожари, а преди това уволни директора на местната космическа агенция, която съобщи първа, че рекордни площи горят в Амазония.

Британският премиер Борис Джонсън вече обяви, че Лондон ще отпусне 10 милиона лири за опазване на Амазония. Макрон описа пожарите като „международна криза“. Той инициира присъствието на темата като приоритет на срещата на Г-7 в Биариц.

Освен това лидерите на страните от групата обсъдиха отношенията с Иран, търговския конфликт между Европейския съюз и САЩ и Брекзит. По всички тези теми се очертаха значителни различия между участниците в срещата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG