Връзки за достъпност

Извънредни новини

Норвежки експерт: Експлозията в Архангелск вероятно е от ядрен реактор


Архивна снимка от 2011 г. на военната база в Ньонокс в района на Архангелск
Архивна снимка от 2011 г. на военната база в Ньонокс в района на Архангелск

Норвежки експерт по ядрена безопасност коментира, че наличието на барий, стронций и латан в атмосферата в района на руската военна база край Архангелск, показва, че е експлоадирал ядрен реактор, а не става дума за ракетно гориво, както твърди Москва.

"Наличието на барий и стронций се дължи на верижна ядрена реакция. Това доказва, че се е взривил ядрен реактор", казва Нилс Бомер, ръководител на изследователския екип на Норвежката агенция по извеждане от експлоатация, която се занимава с безопасното третиране на отработеното ядрено гориво. Мнението е публикувано в "The Barents Observer".

След инцидента на 8 август, при който загинаха пет човека, руските власти обявиха, че се е провалил полеви тест с "изотопен източник на задвижване с ядрено гориво".

Според Бомер наличието на смес от изотопи с кратък живот, обявено от руската държавна метеорологична служба, нямаше как да бъде установено, ако в случая е ставало въпрос за "изотопен източник" в избухналия двигател.

Инцидентът в началото на месеца предизвика опасения от замърсяване на атмосферата, а някои измервателни станции отчетоха скок в нивата на фонова радиация.

"Аз съм напълно убеден, че имам всички основания да твърдя, че няма никакви фактори, застрашаващи здравето и живота на хората в Архангелски регион, както на 8 август, така и в момента", заяви губернаторът Игор Орлов, цитиран от "Интерфакс".

Някои американски представители заявиха, че са сигурни в наличието на радиоактивни елементи след инцидента, а много анализатори се насочиха към ядрената крилата ракета, чиято разработка Путин обяви преди година.

Бяло море, на което се намират корабостроителницата и регионалната столица Архангелск, бе забранено за плуване и риболов заради присъствието на токсично ракетно гориво.

След инцидента имаше съобщения за паника сред населението и изкупуване на опаковките с йод в град Северодвинск.

"Росхидромет" обяви, че се е образувал облак от инертни радиоактивни газове, в резултат на разпадане на изотопи, и че облакът е причина за скока в нивата на радиация в Северодвинск.

Изотопите са стронций-91, барий-139, барий-140 и лантан-140, с период на полуразпад съответно 9,3 часа, 83 минути, 12,8 дни и 40 часа, обяви още агенцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG