Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Първо ще изядат по-активните, после..." Как се отнемат три деца от родителите им


Пьотр и Елена Хомски
Пьотр и Елена Хомски

"Незаконен опит за сплашване на всички недоволни". Така Пьотр и Елена Хомски определиха опита на московски прокурор да им отнеме правата над трите деца, защото са ги завели на протест.

Двамата разказаха за случая пред екип на "Настоящее время" (рускоезичен канал, съвместен проект на Радио Свободна Европа и "Гласът на Америка"). Те са призовани в съда на 2 септември. Никой не ги е информирал за предварително изслушване, което вече се е състояло на 22 август.

Семейството има три деца - съответно на 3 месеца, на 3 и на 10 години. Всички те бяха показани по руските държавни телевизионни канали като участници в протестното шествие на 3 август.

Пьотр Хомски е описан като "професионален провокатор" и като "бодигард на Алексей Навални". Пред "Настоящее время" той разказва, че отишъл съзнателно на протеста, но не е носил плакати, нито е скандирал. Семейството оценява действията на прокурора като "сплашване към нас и другите участници" и се зарича да се бори за децата си.

"Няма да им позволим да го направят. Гневът им ги тласка към беззаконие. Няма да им дадем децата си. Не са всемогъщи, за каквито се мислят", казва Пьотр Хомски.

Той съжалява, че много хора в Русия не правят достатъчно, за да бранят правата си.

"Хората обикновено си мълчат и се надяват, че властите няма да ги закачат, ако останат незабелязани. Но те ще стигнат и до тях. Първо, ще "изядат" по-активните, а после ще потърсят още "храна" и ще се заемат с мълчаливите. Накрая ще се изядат помежду си", обяснява Хомски.

Случаят е втори подобен. На 6 август градският прокурор на Москва поиска отнемане на родителските права от Дмитрий и Олга Проказови, защото са завели едногодишния си син на неразрешен протест пред кметството на 27 юли.

Двойката бе обвинена за поставяне на дете в опасност и неизпълнение на родителски задължения. Разследващите твърдят, че Проказов е довел сина си на протеста, където го оставил в ръцете на друг активист, Сергей Фомин, за да може той да премине през полицейския кордон и да не бъде арестуван.

Семейството обяснява, че Фомин е братовчед на Олга Проказова и кръстник на детето. Самият Фомин е обвинен за участие в "масови безредици" и в момента е в ареста.

В последните седмици в Москва се проведоха няколко разрешени и неразрешени протести с искане независимите и опозиционни кандидати да бъдат допуснати до участие в предстоящите местни избори.

Полицията задържа над 1300 души на 27 юли и над 1000 души на подобен протест на 3 август. Десетки участници в демонстрациите бяха глобени или получиха присъди за участие в неразрешен протест.

Няколко човека получиха наказателни обвинения за участие в "масови безредици" и "нападение срещу полицаи" и са задържани в ареста поне до 27 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG