Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки предупрежденията на властта в Москва отново се проведе масов протест


Един от лидерите на опозицията Любов Собол по време на съботния протест в Москва
Един от лидерите на опозицията Любов Собол по време на съботния протест в Москва

Хиляди излязоха на пореден протест в центъра на Москва, насочен срещу отказа на властите да допуснат либерлани опозиционни кандидати до изборите за местния парламент на Москва, които ще се проведат на 8-ми септември. Демонстрантите се стекоха по улиците на руската столица, въпреки предупрежденията на властта и липсата на разрешение за действията им.

„Тук съм, защото в Москва не можем да направим истински избор. Хората осъзнават, че са изоставени от Собянин, от Путин, от всички бандити“, каза жена от протеста. Демонстрантите се обявиха и против масовите задържания на представителите на опозицията и обвиняват Кремъл и подчинените им във фалшификация на изборите.

Преди началото на днешния протест в центъра пристигнаха множество бусове за задържане, както и водни оръдия. Бяха забелязани и големи групи от неуниформени полицаи, събрали се в близост до централните булеварди.

Въпреки острите предупреждения от органите на реда и други институции засега не става ясно дали на полицаите е наредено да смажат протеста и дали ще се стигне до насилие, както се случи в предишни седмици.

Демонстрациите започнаха през юли, когато бе оповестено решението на избирателната комисия да не допусне представители на опозицията до изборите в Москва. Хиляди се включиха в последвалите ежеседмични протести, които са най-гоелмите в Русия от 2012 г. насам. Те се провеждат не само в Москва, но и в много други големи руски градове като Екатерининбург, Краснодар, Ростов и Тюмен.

Народното недоволство бе придружено с масови арести, а от полицията неведнъж подходиха с насилие. Бяха задържани и множество от опозиционните лидери като Алексей Навални и Любов Собол.

За протеста тази седмица Собол заяви, че са предложили на кмета на Москва Сергей Собянин 3 различни локации, но и трите са били отхвърлени без да бъде предложена алтернатива, което е в нарушение на закона.

В навечерието на протеста от кабинета на местния главен прокурор обявиха, че Собол ще бъде подведена под отговорност в случай, че се състои нерегламентиран протест.

„Както организацията, така и участието в протест, който не е одобрен, са наказуеми“, каза говорител на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG