Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата в Москва се провали в опитите си да отнеме децата на протестиращи


Олга и Дмитрий Проказови с тяхното дете
Олга и Дмитрий Проказови с тяхното дете

Московски съдилища отхвърлиха исковете на прокуратурата за отнемане на родителските права на две семейства, които са участвали заедно с децата си в протестите в последните седмици.

Състав на Никулинския районен съд отказа да лиши от родителски права Петър и Елена Хомски, които са протестирали на 3 август пред кметството в Москва в подкрепа на независимите кандидати, които избирателната комисия отказва да регистрира. Родителите обаче бяха принудени да подпишат протокол, че "ще променят поведението си".

Лефортовският районен съд в столицата също отхвърли подобен иск срещу Дмитрий и Олга Проказови. Така властите няма да отнемат едногодишния син на семейството, както и трите деца на семейство Хомски.

Очакваше се съдилищата да проведат в понеделник само предварителни изслушвания, но и в двата случая се стигна до решение по същество.

Прокуратурата поиска от съда да отнеме родителските права и на двете семейства, защото са ги "подложили на опасност, като са ги довели на нерегламентиран митинг".

Версията на прокуратурата е, че на 27 юли Дмитрий и Олга Проказови са дали едногодишния си син в ръцете на обвинения за предизвикване на масови безредици Сергей Фомин, за да може той да мине през загражденията.

За Хомски твърдението на прокуратурата е, че са поставили децата си в "непосредствена близост до голям брой агресивно настроени демонстранти, както и до сътрудници на правоохранителните органи".

Случаят стигна и до упълномощената да отговаря за правата на децата в екипа на президента Владимир Путин, Анна Кузнецова, която призова прокуратурата да оттегли иска си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG