Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската полиция задържа опозиционни активисти заради протестите в събота


Журналистът в Новая гадзета Илия Азар бе един от задържаните
Журналистът в Новая гадзета Илия Азар бе един от задържаните

Руските органи на реда задържаха трима опозиционни активисти в понеделник заради участието им в протестите в Москва в събота, за чието провеждане нямаше разрешение.

Любов Собол, която е адвокат в организацията на опозиционния лидер Алексей Навални „Фондация срещу корупцията“, е задържана в полицейско управление в един от крайните квартали на Москва.

Въпреки липсата на разрешение за провеждане на протест, няколко хиляди излязоха по улиците на Москва на 31 август в шествие под надслов „срещу политическата репресия“ и поискаха свободни избори за местен парламент на руската столица, които предстоят на осми септември.

Друг от задържаните е журналистът в "Новая газета" Илия Азар. Той е бил сам вкъщи с двугодишното си дете, когато полицията пристига и го отвежда.

„Те ме вкараха в кола, докато бях още по домашни дрехи и пантофи. Фактът, че дете, което е само на две години, остава само вкъщи, не ги притесни“, написа Азар в профила си в социална медия.

Третият задържан Николай Ляскин, който също е сред близките до Навални, прекара в ареста няколко часа. Той е бил отбит от пътна полиция, след което други полицаи са го задържали.

Протестът в събота бе поредният от серията сблъсъци между либералните активисти и властите в Москва. Те започнаха през юли, когато стана ясно, че избирателната комисия е отказала да регистрира представители на опозицията за предстоящите избори за местен парламент в Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG