Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Медиите срещу порно журналистиката. И лекарите, които напускат


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Медиен бунт срещу агенция “Пик”

- България с възможен ресор “Образование и култура” в ЕК

- Избори в Русия

“Днес е денят”. Ако сте чули това изречение от петък насам, значи знаете, че много медии се обединиха, за да изразят възмущение от агенция “Пик” и призоваха политиците да прекратят легитимирането й. Миналата седмица сайтът беше публикувал непристойни снимки с неизвестен произход, свързани с кандидата за кмет на София Борислав Игнатов. “Това не е журналистика. И ние категорично се противопоставяме на опитите да се нарича така“, заявяват подписалите позицията, сред които са повече от 25 печатни, онлайн и електронни медии и над 60 отделни журналисти.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обяви инициативата си “Без порно журналистика”, с която призовава партиите, както и други организации, да се ангажират, че няма да рекламират в сайтове, разпространяващи клевети и компромати.

В събота двете обществени медии БНТ и БНР излязоха със собствена декларация, която се нарича “позиция”, но всъщност не съдържа позиция, защото от текста не се разбира дори какъв е поводът за него. Инак, вътре пише за професионалната етика.

Ресорът на България в Брюксел

България вероятно ще получи ресора “Образование и култура” в новата Европейска комисия, пише в бюлетина на “Агенция Европа” (Bulletin Quotidien Europe). Засега това са само спекулации, но “Дневник” все пак напомня, че този ресор покрива включително сектора на медиите, медийната грамотност и медийния плурализъм – все сфери, в които България е натоварена с негативна слава. Къде е истината ще разберем във вторник – тогава Урсула фон дер Лайен ще представи кандидатите за еврокомисари и съответното им портфолио.

Всяка година по 500 лекари напускат България. Данните са на Българския лекарски съюз (БЛС) и сочат още, че една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст. Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти, допълват от БЛС. Търсят се например над 400 педиатри.

Москва, Киев, Лондон

Русия проведе местни избори в своите 85 региона, след като на много места отказа регистрация на опозиционни кандидати. В неделя медийният регулатор “Роскомнадзор” обвини “Фейсбук” и “Гугъл” в намеса в изборния процес заради политическа реклама, достъпна за публиката чрез двата гиганта. В Москва в изборния ден бяха задържани 15 души заради тениските им с надпис “Свобода за политзатворниците”.

Москва и Киев размениха по 35 затворници в събота – събитие с историческо значение, доколкото се предполага, че то може да доведе до по-нататъшни преговори между двете враждуващи страни. Сред освободените е украинският режисьор Олег Сенцов, когото Москва беше осъдила на 20 години в колония със строг режим. Важна подробност: самолетът с украинците беше посрещнат лично от президента на страната Зеленский, но самолетът, върнал в страната им руснаците, не беше посрещнат от никого.

Британската министърка на трудовата заетост и пенсиите Амбър Ръд подаде оставка и се оттегли от Консервативната партия. Тя каза, че вече не вярва на твърденията на Борис Джонсън, че напускането на ЕС със сделка е основна цел на правителството му.

Прочетохте ли внимателно всичко дотук? Значи имате добри шансове да изкарате и седмичния ни изпит.

И няколко препоръки

Мик Джагър, Роджър Уотърс, Доналд Съдърланд – това са поредните легендарни артисти, апелиращи за мерки срещу климатичните промени. Направиха го по време на фестивала във Венеция, където мрачната драма “Жокер” на режисьора Тод Филипс спечели голямата награда “Златен лъв”.

Ако сте в София, вижте фестивала на съвременната българска керамика в галерия “Райко Алексиев”.

Днес се навършват 75 години от установяването на властта на Отечествения фронт – прелюдия към комунистическия режим, владял страната в продължение на 45 години. На това е посветен новият роман на Теодора Димова “Поразените”.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG