Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският журналист Иван Голунов получи награда за смелост на името на Политковская


Иван Голунов след като е освободен, а разследването срещу него - прекратено
Иван Голунов след като е освободен, а разследването срещу него - прекратено

Руският разследващ журналист Иван Голунов, който през юни беше арестуван по обвинение в притежание на наркотици, получи наградата за проявена смелост в работата на името на убитата журналистка Анна Политковская. В хода на разследването срещу стана ясно, че наркотиците са подхвърлени на репортера. Самият той съобщи, че е бил удрян от служителите на реда.

Голунов беше арестуван след като разкри, че семейството на зам.-кмета на Москва Пьотр Бирюков е придобило девет луксозни апартамента, чиято пазарна цена достига 24,2 млн. долара. Фирмата строител „Капитал груп“ пък е спечелила редица обществени поръчки за строителство в руската столица, за които в общинската администрация отговаря Бирюков. Разследването му е публикувано от латвийския сайт „Медуза“.

Когато е задържан, Голунов е работел по разследване за връзките между погребални фирми и организирани престъпни групи. Сред хората, чиито незаконни дейности са разкрити в първата част от поредицата текстове, има високопоставени офицери на службите за сигурност.

На церемонията по получаването на наградата 36-годишният Голунов каза, че се надява никой никога да не попадне в ситуация, подобна на тази, в която е попадна той в началото на юни. Тогава той беше обвинен за притежание и разпространение на наркотици и го очакваха между 10 и 20 години затвор. В крайна сметка се оказа, че натривките от рацете му не показват да е докосвал наркотици, кръвните му проби също бяха отрицателни. Снимките от обиска, публикувани от разследващите, се оказаха част от друго разследване. Досъдебното произдводство срещу него беше прекратено.

„Тази награда не е моя, тя е за всички нас“, каза Голунов. След като беше арестуван, стотици журналисти и опозиционери протестираха в Москва с искане за освобождаването му. При един от протестите бяха арестувани близо 200 души.

Наградата на Съюза на руските журналисти на името на Анна Политковская е учредена през 2013 г. Тя се присъжда на журналисти, показали смелост при извършването на дейността си и защитили свободата на словото. Тя е посветена на руската журналистка и отявлен критик на президента Владимир Путин. Тя отразява в продължение на години двете Чеченски войни, участвала в преговори с терористи. Политковская беше застреляна в блока, в който живее в Москва през октомври 2006 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG