Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Иванчева пак на прицел, този път за "преврат". Етични ли са медиите?


Протестът срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор в София, 10 септември 2019 г.
Протестът срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор в София, 10 септември 2019 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Константин Малофеев със забрана да влиза в България
  • Столичните социалисти застанаха зад Мая Манолова

Още един руснак получи забрана за влизане в България – това е олигархът Константин Малофеев, който и без това е в забранителните списъци на ЕС и САЩ още от 2014 г. Решението е взето в рамките на дело за шпионаж срещу бившия депутат от БСП Николай Малинов. Според министър-председателя това дело не е срещу Москва, а срещу конкретни хора.

Избори и протести

Софийската градска конференция на БСП подкрепи независимата кандидатура на Мая Манолова за кмет на столицата. За водач на листата за общински съветници единодушно беше избран лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. На 15 септември предстои Пленумът на БСП да одобри номинациите за всички общини в страната.

Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева пак е на прицел на различни медии и на МВР, този път се твърди, че тя е участвала в заговор за преврат срещу правителството и проваляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, пише "Медиапул". Новината идва на фона на протеста срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор, който събра хиляди хора на едно място. Вижте видеото.

За етиката, отново

Сайтът "ПИК", който публикува интимни снимки на близка на един от кандидатите за кмет, е бил осъждан няколко пъти за очернящи публикации в последните години. Борис Митов напомня какво предшества сегашния скандал.

Не е вярно, че навсякъде по света жълтите вестници се ровят безказано в личния живот на политиците, пише Капка Тодорова в "Клуб Z". Това е и медията, в която оттук нататък ще я четем. Ето какво пише тя за скандала с "ПИК": "Ако бяхме страна като Великобритания, с този скандал щяха вече да са се заели депутатите в парламента. Те ще поискат да изслушат шефа на софийската полиция, прокурора, който се е занимавал с оплакването за изнудване, главния редактор на ПИК, репортерите, публикували снимките".

Лондон, Вашингтон

Шотлански съд прецени, че Борис Джонсън е взел противозаконно решение. Става дума за временното замразяване на работата на парламента в Лондон за 5 седмици – колкото депутатите да не могат да попречат на излизането на Великобритания от ЕС.

САЩ почетоха паметта на загиналите в атентатите от 11 септември 2001 г. и обявиха, че въвеждат нови санкции срещу "голям брой терористи и техните поддръжници", включително срещу палестинската групировка "Хамас" и иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция.

И няколко препоръки

Тайният дневник на полска тийнейджърка, убита от нацистите през 1942 г. ще бъде публикуван, след като 70 години е останал недокоснат в банков трезор. Историята се сравнява с дневника на Ане Франк. Книгата се казва "Дневникът на Рения: Животът на момиче в сянката на Холокоста".

Берлинската стена не се срутва отведнъж през ноември 1989 г., тя първо започва да се пропуква. Началото на това пропукване е поставено в Унгария преди точно 30 години, както показват тези снимки и атмосферата в тях.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG