Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гебрев свърза шпионския скандал с руснаците, които са били около него при отравянето му


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Оръжейният предприемач Емилиян Гебрев свърза разлседванията за шпионаж в полза на руски организации с опита за покушение срещу живота му. Според него периодът, в който той е заявил намерение да придобие предприятието за боеприпаси „Дунарит“, съвпада с периода, когато според зам.-главния прокурор Иван Гешев участниците в скандала са си поставили за цел "определени предприятия да не попадат в български ръце“. Пред бТВ Гебрев каза още, че не е шпионирал в полза на друга държава, както и че не познава лицата, свързани с аферата.

„С тези хора - господата Решетников, Малофеев и г-н Малинов, нито съм се срещал, нито съм ги виждал“, каза Гебрев и добави, че не е имал бизнес отношения с Цветан Василев, както и че не е вземал пари от КТБ.

Във вторник прокуратурата повдигна обвинение в държавна измяна на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов възоснова на данни, че е получавал пари от руски организации, за да работи за геополитическо преориентиране на България към Русия. Според изказване на зам.-главния прокурор Иван Гешев, при обиските, свързани с разследването, е открит документ, в който е записано, че една от стъпките по посока на изпълнение на целите е била заводът "Дунарит" да бъде придобит от дружеството на Гебрев "ЕМКО". Според документа, цитиран от Гешев, това е трябвало да се случи чрез схема, с участието на Цветан Василев и самия Гебрев.

В интервюто си пред бТВ Гебрев определи като нелогично обяснението за шпионаж от негова страна в полза на Русия и припомни, че заподозрени за отравянето му са били именно руски граждани. Той също така подчерта, че е в момента „Дунарит“ е под негово ръководство и че предприятието работи, въпреки наложени запори и липса на вписването на увеличението на капитала му в Търговския регистър. Оръжейният предприемач изяви и надежда, че случаят с натравянето му, както и неуредиците около самото предприятие най-накрая ще бъдат разрешени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG